Žena, ktorá odštartovala pád Weinsteina, oslavuje: Ashley Judd má 50!

Americká herečka Ashley Judd, ktorá sa narodila 19. apríla 1968, sa opakovane ocitla v prehľade najkrajších ľudí sveta časopisu People.

19.04.2018 13:55
debata
Herečka Ashley Judd na archívnom zábere. Foto: SITA/AP
Herečka Ashley Judd na archívnom zábere. Herečka Ashley Judd na archívnom zábere.

Výrazných rolí pred kamerou sa dočkala len výnimočne, keď ale dostala príležitosť, dokázala ju využiť – na konte má dve nominácie na Zlatý glóbus. V poslednom roku získala pozornosť ako jedna z hlavných tvárí kampane #MeToo, ktorá upozorňuje na sexuálne obťažovanie.

Práve Judd sa totiž vlani na jeseň medzi prvými zverila so svojim zážitkom s vplyvným hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom. Muž, ktorý má na konte filmy ako Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare alebo Divoký Django, ju v polovici 90. rokov privítal vo svojom apartmáne v župane a chcel po Juddovej, nech ho namasíruje a potom sa pozerá, ako sa sprchuje. Odmietnutie návrhov pre vtedy vychádzajúcu hviezdu znamenalo, že prišla o niektoré ponúkané role, a to aj v úspešnom Pánovi prsteňov.

Rodáčka z Los Angeles, ktorej matka bola speváčka country, síce vyštudovala na univerzite v Kentucky francúzštinu, už ako študentka si ale vyskúšala modeling a začiatkom 90. rokov sa dala na herectvo. V televízii sa prvýkrát objavila v sci-fi seriáli Star Trek: Nová generácia v roku 1991, o dva roky neskôr sa potom prvýkrát výraznejšie prejavila aj na plátne, v titulnej úlohe drámy Ruby v raji.

Ashley Judd na newyorskej premiére snimky... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Ashley Judd Ashley Judd na newyorskej premiére snimky Rezistencia.

V roku 1995 zaujala epizódnou postavou zúboženej tehotnj narkomanky v smutnej komédii Dym. Asi najčastejšie sa však pred kamerou objavovala v rôznych kriminálkach alebo thrilleroch, k najznámejším patrí Zberateľ bozkov z roku 1997.

Prvú nomináciu na Zlatý glóbus získala za televíznu snímku Norma Jean a Marilyn (1995), druhú potom o deväť rokov neskôr za rolu v životopisnom filme o skladateľovi Coleovi Porterovi De-Lovely.

Hrala aj v seriáli Nezvestný alebo v minuloročnom znovuzrodení legendárneho Lynchovho Mestečka Twin Peaks.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #jubileum #Ashley Judd #päťdesiatnička #Harvey Weinstein #MeToo #jubileá hviezd

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....