Portman rozdelila Izrael na dva tábory: Musím stáť proti násiliu, tvrdí

Hollywoodska herečka Natalie Portman zdôvodnila svoje nedávne odmietnutie zúčastniť sa na odovzdaní prestížnej izraelskej ceny výhradne neochotou byť spájaná so súčasnou izraelskou vládou. Vo svojom zdôvodnení dala najavo, že nie je naklonená širšiemu bojkotu Izraela.

24.04.2018 16:44
Herečka Natalie Portman na archívnom zábere. Foto: ,
Herečka Natalie Portman na archívnom zábere.
debata (1)

Pri odovzdaní ceny Genesis, ktorú niektoré izraelská médiá označujú za „židovskú Nobelovu cenu“ má byť premiér Benjamin Netanjahu. Izraelská ľavica Portmanovú podporila, medzi pravicovými politikmi sa ozvala príkra kritika aj výzva odobrať Portmanovej, ktorá je rodáčkou z Jeruzalema, izraelské občianstvo.

„Rozhodla som sa nezúčastniť sa, pretože nechcem vyzerať, že podporujem Netanjahua, ktorý má na slávnosti hovoriť. Nie som ale súčasťou hnutia BDS (medzinárodná kampaň bojkotu Izraela) a nepodporujem ho. Rovnako ako mnoho Izraelčanov a Židov na celom svete môžem byť kritická k izraelskému vedeniu, a pritom nebojkotovat celý národ. Vážim si svojich izraelských priateľov a rodinu, izraelské jedlo, knihy, umenie, film a tanec. Izrael vznikol pred 70 rokmi ako útočisko utečencov pred holokaustom. Zlé správanie k tým, ktorí trpia súčasnými krutosťami, sa ale nezlučuje s židovskými hodnotami. Keďže mi na Izraeli záleží, musím sa postaviť proti násiliu, korupcii, nerovnosti a zneužívaniu moci,“ napísala Portman vo svojom zdôvodnení, v ktorom nešpecifikovala, čo mieni výrazom krutosti.

Netanjahuova vládna strana Likud označila Portmanovú za pokrytca. „Natalie Portman hovorí o demokracii, ale pritom podporovala organizáciu V15, ktorá sa prostredníctvom zahraničného financovania pokúsila skresliť izraelské demokratické voľby,“ stojí vo vyhlásení strany. Organizácia V15 je zameraná proti Netanjahuovi a je financovaná z USA. Likud ďalej vyčíta Portmanovej, že síce hovorí o ľudských právach, „ale jazdí na festivaly do krajín, ktoré cenzurujú videá a v otázke dodržiavania ľudských práv sú za Izraelom“.

Poslanec Likudu Oren Hazan vyzval ministra vnútra, aby Portmanovej odňal izraelské občianstvo. Držiteľka Oscara má okrem toho tiež občianstvo USA. „Je to izraelská Židovka, ktorá na jednej strane cynicky využíva svoje rodisko na budovanie kariéry, a na druhej je hrdá na to, že sa jej podarilo vyhnúť sa službe v izraelskej armáde. Je to herečka, ale nezaslúži si izraelskú cenu, nemá k Izraelu väzby,“ povedal Hazan.

Minister pre verejnú bezpečnosť Gilad Erdan z Likudu v liste Portmanovej vysvetľuje, že podľahla lživej propagande palestínskeho Hamasu. Pozval ju na obhliadku hranice Izraela s palestínskym Pásmom Gazy, kde sa konajú protesty tisícov Palestínčanov a podľa Erdana sa snažia ju narušiť. „Hamas cynicky zneužíva ženy a deti a robí si z nich ľudské štíty. Cieľom tejto kampane, rovnako ako cieľom BDS, je zničenie Izraela. Všetci, ktorí veria v právo Izraela na existenciu a jeho právo brániť sa teroru, musia držať pohromade proti tejto delegitimizujúcej kampani,“ oznamuje Erdan.

Ľavicové Hnutie za okamžitý mier sa za Portmanovú postavilo materiálom nazvaným Som s ňou zverejnenom na Facebooku. „Škaredý a nacionalistický útok (vládnej) koalície. Hrdo stojíme za Natalie Portmanovou a za miliónmi Židov v USA, ktorí Izrael milujú a vyjadrujú odvážnu kritiku jeho vládnej politiky,“ píše sa v materiáli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #občianstvo #kritika #Natalie Portman #Benjamin Netanjahu

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...