Lagerfeld neznáša Merkelovú. Ona môže za vzostup neonacizmu, tvrdí

Známy módny návrhár Karl Lagerfeld pohrozil, že ak nemecká kancelárka Angela Merkelová bude pokračovať vo svojej ústretovej migračnej politike, vzdá sa nemeckého občianstva.

11.05.2018 13:53
Germany Lagerfeld Dizajnér Karl Lagerfeld. Foto: ,
Dizajnér Karl Lagerfeld.
debata

V rozhovore s francúzskym časopisom Le Point osemdesiatšty­riročná ikona módneho priemyslu vyhlásila, že Merkelovú „neznáša“, pretože prijímaním utečencov umožnila vzostup protiimigračnej a pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AFD). Tá je teraz v Spolkovom sneme treťou najsilnejšou stranou.

„Musela naozaj povedať, že je potrebné prijať milión migrantov? Nie je možné ignorovať minulosť Nemecka. Neznášam Merkelovú za to, že na to zabudla,“ povedal návrhár, ktorý žije a pracuje v Paríži. Kancelárka je podľa neho „ako dcéra pastora“, ktorá chcela napraviť zlo, ktoré Nemecko páchalo po roku 1933, a paradoxne dostala zlo k moci.

Hlavný návrhár Chanelu dodal, že tým myslí AFD. „Tá neexistovala, a ona jedinou vetou zariadila jej existenciu,“ uviedol Lagerfeld s tým, že teraz je „sto takýchto neonacistov v parlamente“. „Ak to tak bude pokračovať, vzdám sa nemeckého občianstva. Nechcem už byť súčasťou toho klubu neonacistov.“

Rodák z Hamburgu ale zdôraznil, že sa nechce stať ani Francúzom, pretože sa cíti byť kozmopolitom. Lagerfeld naposledy vzbudil polemiku svojimi výrokmi vlani v novembri, keď migrantov označil za „nepriateľov Židov“.

Rozhodnutie prijať do Nemecka viac ako milión utečencov urobila Merkelová v roku 2015. Stala sa kvôli tomu terčom ostrej kritiky vo svojej vlasti aj inde. Vlani kancelárka vyhlásila, že svoj postup neľutuje a že by všetky dôležité rozhodnutia z roku 2015 urobila znovu. Bola to podľa nej mimoriadna situácia. Pripustila však, že Nemecko po určitú dobu nemalo dostatočnú kontrolu nad svojimi hranicami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #neonacizmus #Karl Lagerfeld #migračná politika #vzostup

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...