Zdesená Angelina Jolie po návšteve Iraku: Nič horšie som nevidela!

Hollywoodska herečka Angelina Jolie, ktorá je zvláštnou vyslankyňou Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), navštívila v sobotu severoiracké mesto Mósul.

18.06.2018 14:14
Herečka Angelina Jolie navštívila počas víkendu... Foto: ,
Herečka Angelina Jolie navštívila počas víkendu Mósul aj Dohuk.
debata (2)

Mósul vlani z rúk teroristickej organizácie Islamský štát (IS) dobyla späť iracká armáda. Jolie vyzvala medzinárodnú komunitu, aby podporila úsilie obyvateľov o obnovu mesta.

Herečka sa stretla s rodinami žijúcimi v meste a prešla sa poničenými ulicami. „Je to najhoršie spustošenie, aké som za všetky svoje roky práce s UNHCR videla. Tunajší ľudia prišli o všetko: ich domy sú zničené,“ uviedla. „Žijú v biede. Nemajú lieky pre svoje deti a mnohí nemajú tečúcu vodu či základné služby,“ dodala.

Mósul, ktorý bol predtým druhým najväčším mestom v Iraku, ale dnes sú z neho ruiny, dobyla iracká armáda vlani v júli. Podľa mnohých expertov bola bitka o Mósul, ktorého sa Islamský štát zmocnil v roku 2014 a vyhlásil za hlavné mesto svojho chalifátu v Iraku, najťažším bojom o mesto od druhej svetovej vojny.

Mnoho niekdajších obyvateľov mesta stále žije v utečeneckých táboroch a čaká na možnosť vrátiť sa domov. Rozsah škôd je však obrovský a opravy, na ktoré chýbajú finančné prostriedky, môžu trvať niekoľko rokov, uviedla tento mesiac v reportáži arabská televízia Al-Džazíra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #návšteva #Angelina Jolie #Mósul #obnova #UNHCR #krajina

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...