Rasistický útok na speváčku z Monkey Business! Urážali ju a opľuli

Americkú speváčku českej skupiny Monkey Business Tonyu Gravesovú v sobotu večer vo vimperskej reštaurácii U Stadionu fyzicky napadli a častovali ju rasistickými urážkami.

28.11.2011 15:56
Tonya Graves Foto:
Speváčka Tonya Graves.
debata (1)

Za incidentom podľa nej stála skupina priaznivcov extrémistickej Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS), ktorá v ten deň organizovala vo Vimperku zhromaždenie. Skupina Monkey Bussines vystupovala v diskotéke Calypso.

Podľa hovorcu krajskej polície Jiřího Matznera, sa udalosť neobjavila v policajných zvodkách. „Nič také nemáme v hlásení, preverujeme, čo sa stalo,“ povedal Matzner. Vimperský starosta Bohumil Petrášek povedal, že mestskí strážnici sa na miesto konfliktu dostavili až po jeho skončení. Speváčka podľa nich udalosť nechcela riešiť prostredníctvom polície. Hovorila vraj len o slovnom napádaní. „Prišli sme na miesto na požiadanie štátnej polície, keď už bolo po incidente. Na mieste boli len sympatizanti DSSS z radov miestnych občanov, urobili sme opatrenia voči nim,“ povedal veliteľ strážnikov Daniel Zienba.

„V reštaurácii som stretla nejakých ľudí z Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti. Bola som sama a bolo to nepríjemné stretnutie, oni neboli nadšení, že som sa tam objavila. Začali na mňa kričať rasistické heslá, ťahať ma za vlasy a pľuvať na mňa,“ povedala ČTK speváčka tmavej pleti, ktorá od roku 1995 žije v Česku. Uviedla, že v reštaurácii síce boli dvaja policajti, ktorí ale neboli v službe a nepomohli jej.

Pomoci sa vraj dočkala až od niektorých hostí reštaurácie a čašníka. „Polícia, ktorá prišla na miesto, keď bolo po všetkom, povedala, že nemôže nič robiť, pretože tí, čo ma napadli, neboli miestni ľudia,“ doplnila speváčka.

Na míting DSSS na námestí vo Vimperku prišli v sobotu zhruba tri stovky ľudí. Rečníci na čele s predsedom strany Tomášom Vandasom tam poukazovali na údajné problémy s neprispôsobivými občanmi a na zhoršujúcu sa bezpečnosť v meste. Hovorca juhočeskej polície uviedol, že v súvislosti so zhromaždením polícia neriešila žiadny zásadný konflikt.

Podľa informácií, ktoré serveru vimperk.eu poskytol prevádzkovateľ diskotéky Tomáš Koška, jeden z priaznivcov DSSS speváčku v reštaurácii slovne napadol. K fyzickému útoku podľa neho nedošlo.

„Niektorí miestni sa ma snažili chrániť. Vo vedľajšej miestnosti boli dvaja policajti, ktorí práve neboli v službe, ale tí mi nepomohli. Polícii zavolal jeden z miestnych a chalani z kapely, ktorým som volala, čo sa deje. Hlavne mi pomohli starší ľudia od stola pre štamgastov a čašník. Medzi sebou sa začali biť aj tí, ktorí ma napadli, vzduchom lietali stoličky,“ opísala udalosť rodáčka z Peekskillu v štáte New York. Polícia vraj bola privolaná až následne, avšak skupina podľa serveru prípad nechcela hlásiť.

Gravesovej sa niečo podobné v Českej republike vraj stalo prvýkrát. Dodala, že je v poriadku a záležitosť považuje za uzavretú.

Štyridsaťjedenročná Graves skôr pracovala ako asistentka v International School of Prague, spievať začala s Blues Bandom Luboša Andršta. Ku kapele Monkey Business sa pripojila po vydaní ich prvého albumu Why Be In When You Could Be Out v roku 2000. Popri hudobných pódiách sa objavila aj ako herečka v televíznom filme Iguo-Igua alebo na filmovom plátne v snímkach Obsluhoval som anglického kráľa, Satan prichádza a Blízko neba.

1 debata chyba

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...