Smatanová odhalená, ako nikdy! Osobné pocity pretavila do Echa

Slovenská speváčka Zuzana Smatanová považuje svoj čerstvý dvojalbum Echo za najosobnejší a najemotívnejší, aký kedy urobila.

02.07.2018 11:15
Zuzana Smatanová Foto:
Zuzana Smatanová v uviedla do života svoj nový album Echo.
debata

„Tento album je strašne osobný, asi najosobnejší a najemotívnejší, aký som kedy urobila. A zároveň by som povedala, že je aj zrelší a svojím spôsobom prelomový, lebo doteraz som vždy spolupracovala s producentom a tentoraz som sa do toho pustila sama. Chcela som si to celé viesť sama, chcela som si tú produkciu robiť ja, takže do istej miery je to naozaj jedinečný album. Na tomto albume je všetko pre mňa tak nejako po prvý raz – prvý raz som si ho produkovala, prvý raz som si ho vydala ako vydavateľ, prvý raz som dokonca nahrávala nástroje, ktoré som nikdy nenahrávala, či už sú to bicie, basa, akordeón… Všetko som si nahrala ja, takže je to pre mňa strašne silná emócia. Vložila som doň celé svoje srdce,“ poznamenala v rozhovore.

„Je to strašne odľahčujúci pocit, lebo po štyroch rokoch intenzívnej práce ho držím zrazu v rukách a hovorím si ‚wau, to je neuveriteľné…‘ Neuveriteľná emócia, aspoň pre mňa, že sa tie roky do niečoho zhmotnili. Som šťastná. Tých sedem rokov som na tvorbu a pre nejaký svoj vývoj skutočne potrebovala. Chcela som sa posunúť ďalej, cítila som, že to musí byť niečo výraznejšie, a to sa stalo, chcelo to len čas,“ dodala.

Na dvojalbume prináša spolu 21 skladieb v slovenskom aj anglickom jazyku. "Jeden disk je slovenský, druhý anglický. Na tom slovenskom sú aj známe pesničky ako V dobrom aj zlom alebo duet Miesta s Adamom Ďuricom, pesnička Horou alebo teraz najnovšia, Jediný a jediná,“ priblížila 34-ročná interpretka.

O tom, že novinku pripravuje, pritom vraj nehovorila takmer nikomu. „Veľa ľudí sa ma posledné roky, keď som do sveta vypúšťala single, pýtalo, kedy to príde, kedy bude album. Boli to len single, ktoré nemali taký svoj domček, aj keď som už na albume pracovala… Chcela som to robiť strašne potajme, nechcela som nikomu hovoriť, že na niečom robím, a to práve z toho dôvodu, že som sa do toho pustila tak sama. Bála som sa rozprávať, že na niečom robím, nechcela som byť pod tlakom, kedy to bude, nechcela som, aby mi ľudia hovorili, že ‚Však si to sľúbila…‘ Chcela som to mať prv hotové, až potom to povedať fanúšikom,“ uviedla Smatanová.

Jednou z mála, ktorí o jej úsilí po celý čas vedeli, bola speváčkina mama. Dvojalbum preto podľa vlastných slov venovala práve jej. „Moja mama je ten človek, ktorý mi dal neskutočný priestor. Ona prvá vedela, že niečo také doma robím, ona prvá ma videla sedieť v tom mojom mini štúdiu doma od rána do večera, ona ma volala na obed, na večeru, stále som tam bola zahrabaná… Mama mi dala neskutočný priestor, nijako ma nevyrušovala, podporila ma, keď som sa rozhodovala. Veľmi jej za to ďakujem,“ priznala otvorene umelkyňa.

Dvojalbum verejne predstavila vo štvrtok večer v jednom z bratislavských kníhkupectiev. Súčasťou podujatia bola pritom diskusia aj malá autogramiáda. „Nechcela som robiť ten klasický event, ktorý sa robí pri vydaní nového albumu, toto bolo skôr také uvedenie a predstavenie, chcela som nechať priestor ľuďom, aby sa ma pýtali, čo ich zaujíma, chcela som im album podpísať… Ja nie som moc na krsty, nikde v zahraničí sa to už nerobí, iba na Slovensku. Album mi symbolicky uviedol do života môj kamarát a zvukár Ivan Jombík, ktorý so mnou posledné dva roky trávil v štúdiu. Nechcela som žiadnu celebritu, ktorá o tom albume nemá ani šajnu. On mi bol v tomto procese taký strašne blízky, že má na to najväčšie právo,“ vysvetlila Smatanová, ktorá by do konca roka chcela ponúknuť videoklipy k ďalším piesňam. „Mám plány. Do konca roka chcem ponúknuť ďalšie videoklipy, pretože ten album je bohatý na pesničky a nechcem, aby to zostalo len pri tom, čo ľudia už počuli. Rozhodne sa chcem tomu venovať a chcem si ten album užiť. Chcem z neho posunúť ľuďom čo najviac,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #album #Zuzana Smatanová #Echo

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...