Cliff Richard vyhral súd s BBC, dostane aj odškodné

Anglický spevák Cliff Richard vyhral súdny spor s televíznou a rozhlasovou spoločnosťou BBC v súvislosti so spravodajským pokrytím policajnej razie v jeho dome.

18.07.2018 12:56
debata
Spevák Cliff Richard odchádza zo súde v centre... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Spevák Cliff Richard odchádza zo súde v centre Londýna. Spevák Cliff Richard odchádza zo súde v centre Londýna.

Sudca mu tiež priznal odškodné 210-tisíc libier (v prepočte zhruba 236 700 eur), z ktorého má 65% zaplatiť BBC a zvyšok polícia grófstva South Yorkshire, ktorá raziu vykonala. Druhá menovaná inštitúcia už pritom dávnejšie súhlasila s vyplatením odškodného 400-tisíc libier.

Sedemdesiatse­demročný Richard v žalobe tvrdil, že spôsob, akým BBC informovala o razii, bol vážnym porušením jeho súkromia a poškodil mu reputáciu. Keď vraj videl, ako BBC naživo vysiela z helikoptéry nad jeho domom, cítil „hrôzu a bezmocnosť“. Polícia ho pritom v súvislosti s prípadom nezatkla ani neobvinila a podľa britských zákonov nesmú zverejňovať identitu ľudí podozrivých zo zločinov, kým ich formálne neobvinia.

Razia z roku 2014 bola súčasťou vyšetrovania speváka, ktorý v tom čase čelil obvineniam zo sexuálneho zneužitia maloletého chlapca. Incident sa údajne stal v 80. rokoch minulého storočia. Prokuratúra však v júni 2016 prípad uzavrela s tým, že voči nemu neexistuje dostatok dôkazov.

Polícia grófstva South Yorkshire a neskôr aj BBC sa Richardovi za nepríjemnosti ospravedlnili. Interpret sa ale viackrát vyjadril, že dvojročné vyšetrovanie a medializácia kauzy mu spôsobili psychickú ujmu a následne podal na obe inštitúcie žalobu.

Cliff Richard, vlastným menom Harry Rodger Webb, je jedným z najúspešnejších britských hudobníkov. Počas kariéry vydal 45 štúdiových albumov, 11 živých nahrávok, 15 kompilácií či 46 EP nahrávok. Je držiteľom troch BRIT Awards vrátane ceny za mimoriadny prínos hudbe, ktorú dostal v roku 1989. O šesť rokov neskôr mu britská kráľovná udelila rytiersky titul.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #odškodné #razia #výhra #BBC #Cliff Richard

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....