Spevák Peter Gabriel: Chceme jednofarebnú vybrexitovanú rovinu?

Britský hudobník vyjadril znepokojenie nad zahraničnou politikou Spojeného kráľovstva po tom, ako niekoľko medzinárodných umelcov nemohlo pre problémy s vízami vystúpiť na hudobnom festivale WOMAD, ktorý sa konal koncom júla v grófstve Wiltshire.

02.08.2018 00:00
Peter Gabriel Foto:
Peter Gabriel vystúpil v minulosti aj v Bratislave.
debata

Gabriel tento festival, zameraný na world music, založil v roku 1982. Podujatie sa koná aj v Španielsku, Čile, Austrálii a na Novom Zélande. WOMAD znamená World of Music, Arts and Dance (Svet hudby, umenia a tanca).

Najmenej traja interpreti, ktorí mali počas uplynulého víkendu účinkovať na podujatí vo Wiltshire, sa podľa riaditeľa tohto festivalu Chrisa Smitha nedostali do Británie. Ide o hudobníkov z Tuniska, Mozambiku a Nigeru, zatiaľ čo ďalší súbor z Indie dorazil až 24 hodín po svojom plánovanom vystúpení.

„Je alarmujúce, že náš festival má problémy s tým, aby dostal účinkujúcich do krajiny. Mnohí z nich sem už ani nechcú chodiť, pretože majú problémy s vízami a poplatkami, a boja sa, že tu nebudú vítaní,“ povedal Gabriel.

Podľa Smitha ide o najnovší prípad „nepriateľskej“ politiky britskej vlády, ktorá postihuje zahraničných interpretov. „Británia je vybudovaná na rôznorodých kultúrach. Je to krajina, ktorá je nadšená rozmanitosťou­,“ dodal.

„Hudobníci cestujú pre svoje živobytie. Takmer všade, kde som sám zavítal, som sa stretol s vľúdnosťou a štedrosťou. Naozaj chceme jednofarebnú vybrexitovanú rovinu?“ pýta sa Gabriel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gabriel

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...