Jamelia exkluzívne pre Pravdu: Nikdy som sa necítila ako superstar

Britská speváčka Jamelia sa v sobotu večer predstavila na Plese v opere. Jej najznámejšia skladba, megahit Superstar, nechýbala. Tridsaťročná matka dvoch dcér však vyhlásila, že dnes sa viac ako superstar cíti rebelantkou. Preto tak pomenovala aj pripravovaný album.

09.01.2012 07:00
Jamelia Foto:
Speváčka Jamelia navštívila Bratislavu.
debata

Na Plese v opere ste zaspievali sedem skladieb, všetko staršie hity alebo prevzaté skladby. Nepracujete na ničom novom?
Práve naopak, veľmi intenzívne pracujem na albume s názvom Rebel. Vyjsť by mal tento rok. Je to pozitívny projekt, ktorý by mal ľuďom priniesť radosť a možno ich trošku nakopnúť. Nahrávkou by som chcela ľudí posilniť, prebudiť v nich pozitívne vnímanie sveta. Verím, že moji priaznivci budú rovnako nadšení z výsledku ako ja zo samotného procesu príprav. Nový album bude trochu odlišný od mojej predchádzajúcej tvorby.

V akom smere?
Bude trošku drsnejší, staviame na silných a výrazných beatoch. Samozrejme, stále zostáva popový element hudobnej zložky, ale teší ma pozerať sa na veci novým spôsobom a tvorbu inovovať. Človek sa musí meniť, aby sa mohol posúvať.

Je nutné spolupracovať s dobrým producentom, ak chce dnes umelec dosiahnuť úspech?
Určite to zohráva rolu. Spolupracujem s niekoľkými skvelými a známymi producentmi. Pomáhal mi Chuck Harmony, ktorý pracoval na albumoch Mary J. Bligeovej alebo Chrisa Browna, takisto Seyince a Shea Taylor – v minulosti nahrávali aj s Rihannou, Beyoncé či Lady Gaga. Všetci sú Američania, ale oslovila som aj pár britských producentov – menej známych, s ktorými sa robí tiež vynikajúco. Majú trochu iný prístup – nemajú za sebou veľké hity, ale možno práve preto sú v hudbe omnoho odvážnejší, experimentálnejší. Chcem v novej nahrávke skĺbiť oba prístupy.

Prečo ste sa rozhodli nazvať novinku Rebel?
Nikdy som nepatrila k osobám, ktoré by len bezducho kývali na to, čo im hovoria. Často som nechcela robiť veci tak, ako sa patrí alebo ako to je práve moderné. Snažila som sa nájsť si vlastný spôsob a uvedomiť si tak vlastné schopnosti a kvality. Rebel dokonale vystihuje, ako sa cítim dnes.

Takže sa považujete viac za rebelantku ako superstar?
(smiech) Nikdy som sa necítila ako superstar. Túto skladbu pre mňa v minulosti napísali a hoci sa mi s ňou spája množstvo skvelých spomienok, umelci by mali byť progresívni. Nežiť v minulosti, ale pohnúť sa ďalej. Áno, som rozhodne rebelantka.

Spevák Gary Barlow z Take That nedávno vyhlásil, že hudobný biznis je presexualizovaný. Najmä ženské interpretky sa viac odhaľujú ako spievajú a nahrávky sa predávajú škandalizovanými fotografiami či aktmi. Je to podľa vás v poriadku?
Úplne s ním súhlasím, väčšina sexuálnych obrazov a erotického podtextu v hudbe je celkom nepotrebná, ba priam nevhodná. Sama som matkou dvoch dcér a nedovolím im pozerať hudobné kanály práve pre stav, ktorý v hudbe panuje. Ak sa im páči nejaká skladba a chcú vidieť klip, najprv si ho pozriem a posúdim sama. Niektorí umelci zabúdajú na to, že ich činy môžu ovplyvňovať konanie detí. Sú idolmi, ktoré chcú nasledovať. V tomto smere by sa niečo malo zmeniť. Možno by sme mali častejšie opakovať, že nie je nutné ukázať všetko, aby ste sa stali hviezdou. Pozrite sa na takú Adele. Spieva fantasticky, jej album je najpredávanejší nosič minulého roka a nikto nevidel jej zadok. Pre mňa je dôkazom, že byť úspešná a mať úroveň sú zlučiteľné veci. Vnímam to podobne aj v rámci vlastnej kariéry.

Kedysi ste povedali, že by ste si rada zahrali v bondovke. Posunula sa niekam vaša ambícia?
Na taký projekt budem potrebovať oveľa viac skúseností s hraním, ale keby prišla podobná možnosť, s nadšením by som ju prijala.

Minulý rok ste nakrúcali film Magic Boys, v ktorom stvárňujete hlavnú ženskú postavu.
Bola to úžasná skúsenosť, to vám poviem. Režisérom filmu je maďarský tvorca Róbert Koltai, film sme nakrúcali práve v jeho vlasti a tri mesiace sme bývali v Maďarsku – len kúsok od Bratislavy. Herec Michael Madsen, ktorý stvárňuje hlavnú rolu, ma veľa naučil a nakrúcanie bola veľká zábava. Najradšej by som nakrúcala hneď niečo ďalšie.

Ako vnímajú hereckú stránku vašej profesie dcéry? Netúžia ísť vo vašich šľapajach?
Obe moje dcéry ma videli priamo na pľaci, je pre mňa dôležité ukázať im, prečo mama nebýva vždy doma. Chcem, aby poznali moju prácu a vidieť aké úžasné, ale aj aké nudné či zdĺhavé môže byť nakrúcanie. Najväčšie vzrušenie prežívali, keď ma videli bozkávať sa v jednej zo scén. Mama sa bozkáva, mama sa bozkáva, šuškali si. Obe sú veľmi kreatívne, rady sa predvádzajú. Ale o nejakej profesii je ešte priskoro hovoriť. Jeden deň chcú byť speváčky, ďalší herečky a potom advokátky alebo doktorky.

Nie je náročné skĺbiť kariéru speváčky, herečky s rolou matky?
Samozrejme, je to ťažké. Ale byť mamou je ťažké vo všeobecnosti. Nikdy som sa nevnímala ako žienka domáca, ktorá by sedela len doma a zvŕtala sa v kuchyni. Ak sa niektorá žena tak rozhodne, má môj obdiv. Ja rovnako ako milujem moje deti, zbožňujem aj svoju prácu. Dokážem však kombinovať obe veci aj vďaka veľkej podpore a pomoci rodiny. Bez nej by som sa možno musela vzdať práce.
Vy tiež často pomáhate iným. Ste aktívna v mnohých charitatívnych projektoch a nadáciách.

Považujete za dôležité angažovať sa?
Nikdy som si veľmi neužívala celebritný status, ale popularitu som mohla využiť na správne účely – podporovať ľudí v rozhodnutí, aby pomohli iným, pretože každý z nás môže pomáhať. Mám pocit, že ľudia sú dnes k sebe horší. Viac než kedykoľvek inokedy potrebujeme harmóniu. Mali by sme myslieť na našich priateľov, susedov. Nepozerať sa na svet len cez úzky priezor existencie vlastnej rodiny a zabúdať na ostatných. Vo svete žijú milióny ľudí v rozličných podmienkach a ak sa dá pomôcť jednému, mali by sme to spraviť.

Speváčka Jamelia otvorí úderom na gong dvanásty...
Speváčka Jamelia otvorí úderom na gong dvanásty...
+2Speváčka Jamelia úderom na gong odštartovala...
debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...