Paulo Coelho: Nemám odvahu zmazať svoj facebook s miliónmi fanúšikov

Populárneho brazílskeho spisovateľa Paula Coelha sklamali sociálne siete.

01.10.2018 09:34
Paulo Coelho Foto:
Paulo Coelho.
debata

V rozhovore s nemeckým nedeľníkom Welt am Sonntag ich označil za „diabolského démona“. Napriek tomu ale nemá odvahu zrušiť svoj facebookový účet, na ktorom má 29 miliónov sledujúcich.

Brazílsky autor bestsellerov ako Alchymista alebo Veronika sa rozhodla zomrieť je veľmi sklamaný digitalizáciou a sociálnymi sieťami. „Takzvaná sociálna komunita sa premenila na diabolského démona,“ povedal 71-ročný spisovateľ nemeckému denníku.

„V digitálnom svete, ktorý do seba vpúšťame prostredníctvom chytrého telefónu alebo akokoľvek inak, sme si okolo seba časom vytvorili úplne umelý život,“ tvrdí Coelho. Predtým podľa neho bolo Silicon Valley, kalifornské sídlo mnohých počítačových a internetových firiem, miestom, kde ľudia diskutovali a priatelili sa. „Dnes tam sú len kvôli peniazom,“ je presvedčený slávny Brazílčan. V honbe po peniazoch podľa neho ľudia v Silicon Valley opustili svoje najdôležitejšie hodnoty.

Zvlášť Coelho kritizuje plány internetového koncernu Google vrátiť sa do Číny. „Úplne na začiatku ešte Google mal mantru ‚Don't be evil‘ (Nebuď zlý), aýsi druh digitálneho kódexu cti,“ pripomenul Coelho obdobie pred ôsmimi rokmi, kedy sa spoločnosť z Číny stiahla na protest proti cenzúre. Dnes však sama vyvíja mechanizmy na blokovanie určitého obsahu, aby sa mohla vrátiť na obrovský čínsky trh, súdi Coelho.

Napriek všetkej kritike si však spisovateľ ponecháva facebookový účet s 29 miliónmi fanúšikov. „Nie som dostatočne odvážny, aby som zmazal svoje účty s miliónmi fanúšikov a sledujúcich,“ pripustil. „Ale už dávno tam neprispievam tak často, ako som to robil predtým,“ uzavrel Coelho.

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #Paulo Coelho

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...