Izraelská kráska Refaeli v reklame zahadzuje nikáb, dočkala sa kritiky

Prenikavé modré oči pozerajúc z nikábu a hebrejský titulok, ktorý kladie otázku: Je tu Irán? Takto začína spot izraelskej módnej značky Hoodies, ktorý si vyslúžil hlasnú kritiku za náboženskú netoleranciu. Informoval o tom spravodajský web BBC.

01.11.2018 16:04
Bar Refaeli Foto: ,
Topmodelka Bar Refaeli na archívnej snímke z roku 2012.
debata (15)

Izraelská supermodelka Bar Refaeli sa v reklame objavuje v nikábe, čo je závoj, ktorý zahaľuje celú tvár okrem očí a nosia ho niektoré moslimky. Vzápätí zo seba Refaeli nikáb strháva, rozhodí svoje dlhé blond vlasy a začne tancovať. „Sloboda je základ,“ vyhlási modelka na konci reklamy, čo sa objavuje aj v anglickom titulku.

Video na sociálnych sieťach videlo niekoľko tisíc ľudí a mnohí z nich nešetrili kritikou. Zatiaľ čo niektorí na twitteri napísali, že ich modelka veľmi sklamala, a reklamu označili za islamofóbnu, iní kritizovali celý tím, ktorý spot vymyslel.

„Jediné, čo táto reklama docielila, je šírenie ďalšej ignorantskej nenávisti a propagovanie západnej ideológie hlásajúcej, že moslimské ženy sú nedôstojné. Mali by ste vyhodiť svojho umeleckého poradcu a túto hanbu stiahnuť,“ napísala jedna užívateľka na Twitteri. „Táto kampaň má údajne byť protirasistická a bojovať so zaslepenosťou. Je vtipné, že robí pravý opak,“ napísala iná. Mnohí zároveň naznačili, že ženy by mali mať právo nosiť, čo sa im zapáči, a že myslieť si, že čím menej oblečenia, tým viac slobody a naopak, je zlé.

Reklamný spot, ktorý bol vytvorený pre internet, je súčasťou širšej reklamnej kampane, do ktorej patria aj televízne reklamy a billboardy. Kontroverzné video videlo 200 000 ľudí na Instagramu, než ho spoločnosť Hoodies stiahla.

Vzápätí ale na serveri YouTube zverejnila alternatívne, v ktorej sa objavuje aj moslimka v hidžábe (šatka zahaľujúci vlasy, ale nie tvár) a žid s jarmulkou. Slogan „Je tu Irán?“ bol takisto vypustený. Otázka „Je tu Irán?“ sa objavila však v rade ďalších reklám odevnej spoločnosti. Na pozadí veľmi napätých izraelsko-iránskych vzťahov to budí polemiku.

Iránske úrady v minulosti zadržali ženy, ktoré protestovali proti povinnosti nosiť hidžáb, a aktivistov za ľudské práva, ktorí sa ich zastávali. Izrael nemá žiadne zákony diktujíce ženám, čo smú nosiť.

Hoci väčšina ľudí sa k reklame vyjadrovala kriticky, niektorí užívatelia na sociálnych sieťach jej autorov obhajovali a poukazovali na to, že cieľom videa je poukázať na porušovanie práv v Iráne.

„Myslím, že je správne, že poukázali na porušovanie ľudských práv v Iráne. To je to hlavné posolstvo. Pre mňa to nebolo o náboženstve, ale o tom, že Irán núti ženy nosiť určité oblečenie,“ uviedol jeden komentátor na internete.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #reklama #Bar Refaeli #nikáb #kontroverzia

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....