Princ Charles: Úloha kráľa je od mojej súčasnej pozície celkom odlišná

Britský princ Charles sa podľa vlastných slov ako budúci kráľ nebude vyjadrovať k záležitostiam, ktoré sú jeho obľúbenou oblasťou.

10.11.2018 00:00
princ Charles Foto: ,
Princ Charles.
debata

Charles, ktorý na budúci týždeň oslávi svoje 70. narodeniny, dodal, že úloha panovníka je celkom odlišná od jeho súčasnej pozície princa z Walesu.

„Myšlienka, že by som konal rovnako, je nezmyslom, pretože predmetné dve pozície sú celkom odlišné,“ povedal princ pre stanicu BBC. Na otázku, či bude pokračovať vo svojej verejnej kampani, odpovedal: „Nie, nebudem. Nie som taký hlúpy.“

Británia je konštitučnou monarchiou, kde má panovník iba formálnu úlohu pri zostavovaní vlády. Má však povinnosť zostať neutrálny a nevykonávať žiadnu praktickú politickú moc, zdôrazňuje agentúra Reuters.

Charles sa otvorene vyjadruje k témam, ako sú životné prostredie či sociálne otázky. V septembri následník trónu v rozhovore pre časopis GQ uviedol: „Mojím problémom je to, že existuje priveľa vecí, na ktorých je treba pracovať alebo za ktoré treba bojovať.“ Ako kráľ však Charles chce konať v rámci „ústavných noriem“.

„Dobre si uvedomujem, že byť panovníkom je odlišná úloha a plne rozumiem, ako by mala byť plnená,“ zakončil Charles. Svoj aktivizmus, ktorý zahŕňa i založenie charitatívnej organizácie Prince's Trust v roku 1976, však obhajuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #panovník #princ charles

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....