Chodúr pripravil vianočný album. Prezradil tiež, čo bolo úplne najťažšie!

Český spevák Martin Chodúr vystúpi v decembri s orchestrom na troch vianočných koncertoch, kde po prvý raz naživo predstaví skladby zo svojho čerstvého albumu Hallelujah.

13.11.2018 18:23
Spevák Martin Chodúr. Foto:
Spevák Martin Chodúr.
debata

Príprava albumu, na ktorom prináša Chodúr spolu 14 originálnych skladieb, trvala približne dva roky. „Hľadali sme orchester, dirigenta, aranžérov – všetko do seba muselo nejako zapadnúť, čo som rád, že sa stalo. Janáčkova filharmónia to nahrala naozaj krásne, dali do toho srdce a kus seba. Dirigoval ich Marek Prášil, môj spolužiak klarinetista z Janáčkovho konzervatória. Súčasťou orchestra, ktorý nahrával tento album, boli aj ďalší moji spolužiaci, dokonca aj môj profesor a ďalší profesori zo školy. Tých ľudí som teda dobre poznal, no aj tak som mal veľkú trému a chcel som, aby bolo všetko perfektne pripravené. Už som s Janáčkovou filharmóniou kedysi spolupracoval, ale iba koncertne. Teraz sme všetko skúšali a nahrávali, takže to bolo o čosi náročnejšie a celý ten proces vzniku albumu bol zložitejší a dlhší, ako keď nahrávate len s kapelou,“ priblížil 28-ročný interpret, ktorý sa popri ďalších štyroch aranžéroch zapojil aj do tvorby piesní.

Vytvoril aranže ku klasickej skladbe Pán jde k nám a napísal a zaranžoval i pieseň Síla mít rád. „To bol vždy taký môj veľký sen, no ono sa to ľahko povie a horšie sa to už činí. Nikto tam totiž nemôže byť ako vata, každý hráč musí mať čo hrať, pretože inak v tom orchestri nemusí vôbec byť. A skladateľ aj má nejakú predstavu, ako by to malo vyzerať a musí sa dopracovať k tej svojej myšlienke, no do poslednej chvíle vlastne nevie, ako to celé bude znieť, to reálne zistíte až v štúdiu,“ vysvetlil známy rodák z Ostravy.

Jednoduchý preňho tentoraz nebol ani samotný spev. „Keďže je to vianočný album, musel som robiť kompromis medzi klasickým spievaním a popovým či funkovým, v ktorom som doma skôr. Pri orchestrálnych skladbách inak ladíte a máte tam dané čisté intervaly, ktoré musíte absolútne presne dodržať. Tomu som sa chcel vyhnúť, chcel som v tých pesničkách zachovať intímnosť popovej interpretácie. Aby to teda vyznelo tak, ako som chcel, vyžadovalo si to veľké plánovanie. Niečo tam spievam viac klasicky, niečo popovo a niečo len potichu, na dychu a v pozadí buráca orchester. Je tam veľa rôznych nuáns,“ ozrejmil Chodúr.

Piesne na album vyberal v spolupráci so svojím manažérom Janom Adamom. „Chceli sme, aby to bol vianočný album, takže sme naň použili piesne všeobecne späté s Vianocami, ale nie nutne prvoplánovo. Som rád, že sme dali dokopy repertoár, ktorý ukazuje Vianoce i v inom svetle, než je zvykom. Súčasťou albumu je detailný booklet, v ktorom je okrem fotiek Patrika Ratajského ku každej piesni vysvetlenie, prečo je vianočná a prečo na album patrí. Power of Love od Frankie Goes to Hollywood napríklad ľudia už neberú ako vianočnú skladbu, aj keď ňou pôvodne bola a ten message, ktorý v sebe nesie, je striktne vianočný, nie je to len taká love story. A pieseň Hallelujah, tá zas nie je vianočná, ale pre mňa symbolizuje celý tento album v menšom. Existuje totiž mnoho rôznych verzií Hallelujah, ktoré ľudia spievajú, aby pochválili Boha a je úplne jedno, kto to Hallelujah hovorí, či mních alebo obyčajný človek, hodnota toho vyznania je stále rovnaká a ja aj týmto albumom chcem povedať, že či už ide o Vianoce svetské alebo katolícke, ich hodnota je predovšetkým v tom pocite, ktorý v ľuďoch vzbudzujú, či už sú veriaci alebo nie sú, ide o oslavu, ktorá vyvoláva určité emócie vo všetkých ľuďoch bez rozdielu,“ uzavrel spevák.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #príprava #album #Vianoce #Martin Chodúr

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...