Jana Kirschner oslavuje 40: Menil sa jej štýl, menila sa ona - takto, pozrite sa!

Podmanivé skladby slovenskej speváčky Jany Kirschner zaujmú poslucháčov nielen hudobným prevedením v podaní muzikantskej elity ale aj skvelými autorskými textami.

29.12.2018 00:00
Jana Kirschner Foto: ,
Speváčka Jana Kirschner.
debata (5)

Speváčka, skladateľka a textárka, ktorá už vyše dvadsať rokov zbiera ocenenia na hudobnej scéne, oslávi v sobotu 29. decembra 40. narodeniny.

Jana Kirschner sa narodila 29. decembra 1978 v Martine. Študovala spev a klavír na ľudovej škole umenia. Začínala v tanečnej skupine a k zmluve na svoj prvý album sa dostala vďaka účasti vo finále súťaže Miss Slovensko, kde obsadila piate miesto.

Speváčka Jana Kirschner na zábere z roku 2003.
Speváčka Jana Kirschner (vpravo) a jej kolegyňa...
+20Speváčka Jana Kirschner a jej starší kolega...

Prvé demo snímky vznikli v roku 1996 a ujal sa ich jej neskorší manažér Jozef Šebo. Na nahrávaní debutového albumu sa podieľal gitarista Andrej Šeban, bubeník Marcel Buntaj, a basgitarista Martin Gašpar. Speváčka ho vydala v roku 1997 pod názvom Jana Kirschner.

Štyrikrát po sebe, v rokoch 1999 až 2003, vyhrala kategóriu speváčok v ankete Slávik. Úspešný bol jej druhý album V cudzom meste, vydaný v marci 2000 s hitmi Všetko je nanič, Líška, Posledná, Modrá, V cudzom meste a Žienka domáca. Tretí album Pelikán vydaný v máji 2002 obsahuje hity So životom v ohrození či Myslím na tebe. Už v novembri 2003 nasledoval štvrtý album Veci čo sa dejú s hitmi Kamene, Stále spolu bojujeme, Okolo nás či Na čiernom koni.

Speváčka Jana Kirschner predstavila v... Foto: René Miko
Jana Kirschner Speváčka Jana Kirschner predstavila v Slovenskom rozhlase časť svojho nového albumu Moruša (Biela).

Pred trinástimi rokmi ako jediná interpretka na slovenskej a českej hudobnej scéne dostala ponuku nahrať v Londýne album. „Na to ale človek musí mať šťastie byť v správnom čase na správnom mieste. Prišla som tam v čase, keď hudobný priemysel zažíval nejväčšiu krízu a kedy nik nechcel investovať do nových tvárí. Vydávali sa hlavne kompilácie zavedených umelcov a čakalo sa. Dnes už nastalo iné obdobie a hudobný biznis sa zmenil: muzikanti majú svoj život ďaleko viac vo svojich rukách, vydavatelia už nemajú takú silu, ako mali. Bola som svojim spôsobom obeťou krízy,“ prezradila speváčka v roku 2016 pre portál novinky.cz. Výsledkom spolupráce bol album Shine, za ktorý získala cenu akadémie Aurel ako najlepšia speváčka a najlepší zvukový záznam.

Hitová kompilácia Best Of vyšla Jane Kirschner v novembri 2008. Interpertka zložila a nahrala pieseň Pokoj v duši pre rovnomenný film režiséra Vladimíra Balka, ktorý mal premiéru v januári 2009. Po roku vydala nový album Krajina Rovina.

Speváčka Jana Kirschner na filmovom festivale v... Foto: archív MFF Karlovy Vary
Jana Kirschner Speváčka Jana Kirschner na filmovom festivale v Karlových Varoch.

V novembri 2013 vyšiel štúdiový album Moruša: Biela a v októbri 2014 druhá časť projektu s názvom Moruša: Čierna. Platňa Moruša: Biela získala cenu SOZA 2014 za najpredávanejší nosič zvukového záznamu. Vzápätí nasledoval album Moruša: Remixed, na ktorom speváčka spolupracovala s producentmi z celej Európy. S nápadom prišiel Janin partner a producent Eddie Stevens.

Speváčka a skladateľka Jana Kirschner vydala v novembri 2017 pod hlavičkou vydavateľstva Slnko Records svoj prvý živý album. Nahrávka vo viac než dvoch hodinách hudby dokumentuje tri speváčkine koncertné turné Moruša: Biela (2013), Moruša: Čierna (2015) a Takmer Sólo Tour (2016). Na dvoch nosičoch ponúka celkom 21 skladieb.

V roku 2017 vystúpila Jana Kirschner aj pred pražským publikom. V tom čase tiež oznámila, že sa bude podieľať na trinásťdielonom animovanom seriáli pre deti Tresky plesky, pre ktorý napísala hudbu. Premiéra seriálu sa objavila počas tohoročných Vianoc na obrazovkách RTVS.

Speváčka, ktorá patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudobnej scény, má s britským muzikantom a producentom Eddiem Stevensom dve dcéry. Už čoskoro sa objaví v televíznej šou Voice Česko Slovensko, kde bude ako koučka pomáhať domácim talentom v hudobnej kariére.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hudba #zmena #jubileum #Jana Kirschner #jubileá hviezd

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...