Twiggy, Nolan či Palin z Monty Pyton - všetci sa tešia z titulu od kráľovnej!

Britský komik a jeden z členov komediálnej skupiny Monty Python Michael Palin môže po novom používať titul Sir.

30.12.2018 10:52
Bývalá modelka Twiggy na zábere z roku 2013. Foto: ,
Bývalá modelka Twiggy na zábere z roku 2013.
debata

Titulom Dáma, ktorý je jeho ženskou obdobou, sa odteraz môže pýšiť napríklad bývalá modelka Lesley Lawson, známejšia pod prezývkou Twiggy. Vyplýva to zo zoznamu vyznamenaných, ktorí pri príležitosti osláv Nového roka dostali od britskej kráľovnej Alžbety II. Rád britského impéria.

Ocenenia sa dočkali aj potápači, ktorí sa podieľali na záchrane chlapcov z thajskej jaskyne, či ľudia, ktorí pribehli na pomoc obetiam teroristických útokov.

Na novoročnom zozname vyznamenaných je tiež britský herec Jim Carter, kanadská spisovateľka Margaret Atwood (autorka knihy Príbeh služobníčky), britsko-americký režisér Christopher Nolan či tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate.

Komik Palin je prvým zo skupiny Monty Python, ktorý sa stal rytierom. Kráľovná však ocenila predovšetkým jeho zásluhy v oblasti dokumentárnej tvorby, ktorej sa venuje.

Ocenených je na novoročnom zozname celkom 1148. Je medzi nimi sedem potápačov, ktorí sa tento rok v lete podieľali na záchrane dvanástich chlapcov a ich futbalového trénera zo zaplavenej jaskyne na severe Thajska. Za svoju pomoc obetiam teroristických útokov v Londýne a Manchestri v roku 2017 vyznamenanie dostalo 43 ľudí vrátane policajtov a zdravotníkov.

Rád britského impéria sa udeľuje dvakrát ročne – pri príležitosti Nového roka a v júni pri príležitosti výročia korunovácie kráľovnej Alžbety II.

Rád má niekoľko úrovní – veľkokríž, rytier-komandér, komandér, dôstojník a člen, ale len držitelia dvoch najvyšších smú používať titul sir (pre mužov) či dáma (pre ženy).

debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Nolan #Michael Palin #Rad britského impéria #Sir #dáma #Twiggy #Margaret Atwood

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....