Hovorí Meghan od svadby s Harrym iným prízvukom?

Podľa niektorých jazykovedcov si Meghan Markleová od svadby s princom Harrym osvojuje britský prízvuk. Časť ich v jej reči rozoznáva inú výslovnosť niektorých samohlások ako pred svadbou, iní ale ich názor nezdieľajú. Píše o tom BBC.

18.02.2019 10:25
Meghan Foto: ,
Vojvodkyňa Meghan a princ Harry.
debata (9)

Ako príklad uvádza špecialista na hovorenie doktor Geoff Lindsey Meghaninu výslovnosť slova „all“ (všetko). Inak ho vyslovovala pri rozhovore nakrútenom pri zásnubách v roku 2017 a inak v júni 2018 na stretnutí so svojimi priaznivcami v grófstve Cheshire.

Podľa BBC vyslovujú rodení Briti toto slovo skôr ako „orl“, zatiaľ čo v podaní Američanov znie ako „ol“. Vojvodkyňa zo Sussexu slovo podľa sociolingvistky Elly Jeffriesovej z univerzity v Essexe teraz vyslovuje skôr britsky.

Vojvodkyňa „začala hovoriť spôsobom, ktorý znie veľmi aristokraticky, aby mohla lepšie komunikovať s verejnosťou,“ domnieva sa lingvistka Marisa Brooková z univerzity v kanadskom Toronte a dodáva, že ide pravdepodobne o zámer.

Jej kolega z Newyorskej univerzity, sociolingvista Paul Kerswill, si ale takmer žiadnej zmeny nevšimol. „Veľmi sa to nemení,“ povedal spravodajskému serveru BBC.

Podľa Jeffriesovej reagujú ľudia na iné jazykové prostredie rozdielne. Človek so silnou väzbou na svoj región, alebo hrdý na svoje korene, svoju výslovnosť takmer nezmení. Naopak niekto, komu záleží na tom, aby zapadol do nového prostredia – v Meghaninom prípade do kráľovskej rodiny – sa prispôsobí prirodzene a pomerne rýchlo.

Nápomocná pritom Meghan môže byť jej herecká minulosť. Vďaka nej môže citlivejšie vnímať niektoré rečové rozdiely a vedieť ich prípadne ľahšie napodobniť. Na druhú stranu ale možno vie svoj prízvuk kontrolovať lepšie ako iní, takže keď bude chcieť, môže sa rozhodnúť uchovať si americký prízvuk, uvádza tá istá vedkyňa.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #komunikácia #vojvodkyňa #Meghan #výslovnosť

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...