Umrel Karl Lagerfeld, módna legenda, ktorá vzkriesila Chanel

Slávny módny dizajnér Karl Lagerfeld zomrel vo veku 85 rokov. Informovali o tom svetové médiá, následne ich správu potvrdil oficiálne aj Alain Wertheimer, majiteľ značky Chanel. Lagerfeld v parížskej nemocnici podľahol boju s náročnou chorobou, ktorá ho zasiahla pred pár mesiacmi.

19.02.2019 12:39 , aktualizované: 17:28
debata (19)

VIDEO: Pozrite si ako Lagerfeld ešte nedávno pózoval v Paríži.

Video

„Vďaka jeho kreatívnemu géniovi, šľachetnosti a výnimočnej intuícii bol Karl Lagerfeld vždy o krok vpred. To zohralo veľkú úlohu pri budovaní úspechu módneho domu Chanel po celom svete,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení Alain Wertheimer, CEO značky Chanel. „Dnes som nestratil len priateľa, my všetci sme prišli o výnimočnú kreatívnu myseľ,“ doplnil ešte Wertheimer, ktorý v roku 1983 požiadal Lagerfelda o to, aby vzkriesil značku Chanel.

„Hlboko si vážim Karlov obrovský rozhľad, jeho nehynúcu mladistvosť, jeho schopnosť pracovať so všetkými druhmi umenia, neprehliadnuť jediný štýlový prvok aj jeho vytrvalé odmietanie čerpať z vlastnej minulosti, pozerať sa na svoje dielo akoby v zrkadle. Neustále pracoval a bol veľmi náročný. Prehliadka ešte ani neskončila a Karl vždy hovoril: ‚Tak a ide sa do práce!‘ Zostáva tu po ňom obrovský odkaz, nevyčerpateľný zdroj inšpirácie, z ktorého budeme naďalej čerpať. Mne i všetkým vo Fendi bude Karl nesmierne chýbať,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení Serge Brunschwig, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Fen­di.

Obe značky čaká prezentácia kolekcií Jeseň/Zima 2019 – ako to ovplyvní jednotlivé prehliadky, ktoré sa konajú v Miláne a v Paríži, nie je zatiaľ známe.

archívnej snímke z 29. novembra 1973 nemecký...
Záber z roku 1996: Dizajnér Karl Lagerfeld a...
+19Dizajnér Karl Lagerfeld v roku 1997 prichádza...

Lagerfeld vyvolal špekulácie o svojom zdravotnom stave už pred pár týždňami, keď vôbec prvýkrát chýbal pri záverečnom defilé svojej módnej kolekcie haute couture pre Chanel. Napriek tomu jeho zástupcovia, aj zástupcovia parížskeho ateliéru odmietli podporovať akékoľvek dohady o jeho zdravotnom stave. Zdôvodnenie znelo iba, že „pán Lagerfeld sa cítil unavený“. Pred klientelu a módnych novinárov predstúpila namiesto neho v závere prehliadky Virginie Viard, šéfka kreatívneho tímu, s ktorou Lagerfeld ako umelecký šéf Chanel spolupracoval roky. Práve ona bude v jeho práci zatiaľ pokračovať a stane sa umeleckou riaditeľkou, informovala už v utorok značka.

Známy dizajnér sa narodil v zámožnej hamburskej rodine ako Karl Otto Lagerfeldt. Vďaka finančnej zábezpeke rodinného prostredia sa v období dospievania mohol plne sústrediť na svoje vášne a koníčky. K nim patrila móda. Už ako 19-ročný odcestoval do Paríža, kde zaujal takmer okamžite. Jeho návrh v súťaži International Wool Prize o dizajn kabátov v roku 1955, zvíťazil a vtedy si ho všimol Pierre Balmain. Ponuka, ktorú dostal, ho zaradila medzi žiadané „nové“ mená parížskej módnej scény. V ateliéri francúzskeho návrhára strávil necelé tri roky.

Následne sa od Balmaina pobral do ateliéru Jean Patou a do roku 1963 tam zastával miesto hlavného dizajnéra. Po pár rokoch sa rozhodol prijať ponuku talianskej rodiny Fendi (bolo to v roku 1965), ktorá sa snažila oživiť kožušnícky priemysel svojho tiež nie práve prosperujúceho podniku s dlhoročnou históriou.

Zdalo sa, akoby všetko, na čo Lagerfeld siahne, sa premení v zlatú baňu. Talianskej firme pomohol rozbehnúť biznis a zmenil vnímanie značky na luxusný európsky brand. Stálou súčasťou ponuky sa stali luxusné kožuchy, pričom tvorca nestagnoval, neustále vymýšľal nové techniky a využíval dostupnú technológiu, ktorá sa rokmi zlepšovala, aby svoje dizajny kožuchov posúval na vyššiu a vyššiu úroveň. Z kožušín však tiež urobil prvok garderóby, ktorý nepostrádal vtip a iróniu. Omladil ho a sprístupnil mnohým generáciám. Pred pár rokmi oslávil Lagerfeld výročie svojho pôsobenia pre Fendi veľkolepou prehliadkou haute fourrure, na ktorej sa zúčastnila aj redakcia Pravdy. Ceny niektorých kúskov sa na tejto prehliadky šplhali k sume jeden milión eur.

Prehliadka módneho domu Chanel v Paríži....
Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž
+54Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž

K práci vo Fendi, popri ktorej krátky pôsobil aj v módnom dome Chloé, sa v roku 1983 pridala ponuka od značky Chanel, respektíve jej majiteľa Alaina Wertheimera. Lagerfeld ju prijal. Už prvá prehliadka zaznamenala záujem médií, Lagerfeld sa postupne svojou tvorbou stal jedným z najmilovanejších dizajnérov a ateliéru jeho tvorba vdýchla druhý dych. Naozaj poriadny dych.

Do loga značky interpretoval iniciály CC Coco Chanelovej, pracoval so symbolmi ako boli kvety kamélie či tvídové sako, retiazky, perly a zlaté akcenty alebo slávne kabelky. Zároveň však značku omladil a najmä vniesol do myslí potenciálnych zákazníčok pocit, že vlastniť Chanel je nielen znak buržoáznej prestíže, ale aj módnej nutnosti a jedinečnosti. Mnohé dnes už legendárne kúsky tejto značky sám vytvoril v rámci rokov pôsobenia pod krídlami Chanel. V kreatívnych návrhoch čerpal inšpirácie po celom svete a rovnako tak bral do sveta aj svoje modely, modelky a zákazníčky.

Mnohé z módnych prehliadok, ktoré sa konali napríklad v Soule, v Havane (vôbec prvá veľká prehliadka módnej značky na Kube), na škótskej vysočine alebo priamo vo Versailles sa stali výnimočnými a pamätnými udalosťami módy. Podobne ako to bolo s prehliadkami, ktoré zastrešili priestory Grand Palais. Lagerfeld aj vďaka financiám, ktoré jeho dielo rokmi „vyrobilo“ zo Chanelu, nemusel klásť medze svojej fantázii, ani nárokom.

zväčšiť Počas jednej z posledných prehliadok v... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Parížsky Grand Palais sa zmenil na pláž kvôli prehliadke Chanel s kolekciou Jar/Leto 2019. Počas jednej z posledných prehliadok v parížskom Grand Palais zmenil miesto na pláž kvôli prehliadke Chanel s kolekciou Jar/Leto 2019.

Napriek vysokému veku až do posledných chvíľ zvládal skutočne vysoké tempo. Len pre Chanel navrhoval Lagerfeld šesť kolekcií ročne (2 haute couture, 2 pret-a-porter a 2 medzikolekcie Resort a Pre-Fall), k tomu patrili ďalšie štyri pre Fendi. Nemal však v láske kolegov, ktorí sa na takýto tlak práce sťažovali a nariekali, že ich oberá o umeleckú slobodu. Hoci Lagerfeld veril v umenie a bol jeho veľkým obdivovateľom a vyznávačom, módu tiež vnímal ako komerčný svet, dizajn a skicovanie ako svoju prácu a túžby zákazníkov kládol na prvé miesto.

Jeho tvorivosť sa neobmedzovala len na kolekcie módy, vytvoril tiež kostýmy pre divadlo alebo film. „Najviac sa mi páči to, čo som ešte neskúsil,“ vyhlásil v jednom zo starších rozhovorov a rozhodne tak definoval sám seba a základnú črtu svojej výnimočnej osobnosti. Začiatkom 90-tych rokov sa začal venovať aj fotografovaniu a okrem práce pre dva vychýrené európske módne domy stavil aj na vlastné meno – značka Karl Lagerfeld patrí aj na Slovensku medzi žiadané a populárne, najmä pre nezameniteľné detaily a dizajny, ktoré často ironizujú samotného autora – so šéfom značky Karl Lagerfeld sa Pravda zhovárala pred pár rokmi.

zväčšiť Herečka a modelka Lily-Rose Depp po boku... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Prehliadka značky Chanel, kolekcie Haute Couture v Paríži. Herečka a modelka Lily-Rose Depp po boku dizajnéra Karl Lagerfelda na prehliadke Chanel Haute Couture Jar-Leto 2017 v Paríži.

V súkromí si držal Lagerfeld mnohých ľudí od tela, ale počas rokov v brandži si vytvoril aj niekoľko veľmi blízkych priateľstiev. Medzi jeho verné zákazníčky a múzy patrila speváčka Vanessa Paradis, monacká princezná Caroline, jej dcéra Charlotte Casiraghi, ale tiež herečka Kristen Stewart alebo topmodelky Cara Delevingne a Claudia Schiffer či niekdajšia topmodelka Ines de la Fressange. Veľmi blízky vzťah mal údajne aj so šéfredaktorkou magazínu Vogue US Annou Wintourovou. Medzi kolegami bol zase jeho spriaznenou dušou dizajnér Hedi Slimane.

O svojej sexualite nehovoril nikdy celkom otvorene. Obklopoval sa však mužmi. V knihe od Jacquesa de Baschera: Dandy v tieni – o mužovi, ktorý bol dlhé roky Lagerfeldovým partnerom, si sám zaspomínal na časy z rokov 1971 až 1989. Práve v tom období žil po boku šviháka Jacquesa de Bascher, ktorý patril k francúzskej smotánke a mal slabosť pre mužov, údajne sa stýkal istý čas aj s dizajnérom Yvom Saint Laurentom. Parížan Bascher ochorel na AIDS a v roku 1989 zomrel. Jeho smrť Lagerfelda bolestne zasiahla.

Dizajnér Karl Lagerfeld a šéfredaktorka... Foto: SITA/AP, Ian West
Britain British Fashion Awards Dizajnér Karl Lagerfeld a šéfredaktorka magazínu Vogue, Anna Wintour v roku 2015.

Niekoľko rokov sa po jeho boku (aj mimo akcií na móle) objavoval model Baptiste Giabiconi. Bezmála 20 rokov sa po Lagerfeldovom boku objavuje tiež fešný Sebastian Jondeau, ktorý pôsobil ako ochrankár, asistent, dôverník a údajne sa s Lagerfeldom aj veľmi dobre priatelil a niekoľkokrát pre neho aj predvádzal. V roku 2018 značka Karl Lagerfeld uviedla líniu pánskeho oblečenia, ktoré nesie Jondeauovo meno aj podpis, spoločne s kurátorstvom Lagerfelda.

Najvernejšou spoločníčkou dizajnéra však bola údajne jeho mačka Choupette, ktorá sa dočkala slávy v módnych detailoch kolekcií, ale aj vlastného profile na Instagrame. Lagerfeld údajne raz vyhlásil, že svoj majetok zanechá práve jej.

Počas svojej dlhoročnej módnej kariéry sa stal držiteľom viacerých ocenení. Medzi nimi napríklad ceny za celoživotný prínos od Americkej rady módnych dizajnérov, ceny za výnimočný prínos od Britskej módnej rady alebo najvyššieho vyznamenania Rádu Čestnej légie od francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Sarkozyho manželka Carla Bruni bola tiež dobrou Lagerfeldovou priateľkou a jeden čas aj mimoriadne obľúbenou modelkou.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #krása #choroba #médiá #dizajn #umenie #Karl Lagerfeld #Chanel #Fendi

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...