Cliff Richard: Úrady by nemali zverejňovať identitu osôb podozrivých z obťažovania

Spevák sa chce čím skôr stretnúť s britským ministrom vnútra a chce ho presvedčiť, aby zmenil prístup k informovaniu o ľuďoch obvinených z obťažovania.

12.03.2019 00:00
Cliff Richard Foto: ,
Britský spevák Cliff Richard na archívnej snímke.
debata

Britský spevák Cliff Richard je presvedčený, že by úrady nemali zverejňovať identitu osôb podozrivých zo sexuálneho obťažovania až kým ich oficiálne neobžalujú. Ak je totiž podľa speváka niekto z takýchto zločinov obvinený neoprávnene, zverejnenie jeho mena už v štádiu vyšetrovania mu môže zničiť život, hoci sa v skutočnosti ničoho nedopustil. Richard to dokumentuje aj na svojom vlastnom prípade, keď ho pred niekoľkými rokmi obvinili zo sexuálneho obťažovania, a hoci sa toto obvinenie ukázalo ako nepravdivé, nálepky sexuálneho predátora sa už v očiach verejnosti nezbaví.

„To, že som bol ja sám neoprávnene obvinený a prepieraný v médiách, to je tá najhoršia vec, ktorá sa mi stala v celom mojom živote. Napriek tomu, že to nebola pravda, je takmer nemožné zbaviť sa tej stigmy,“ vyhlásil.

Richard sa podľa vlastných slov začína zapájať do činnosti britskej organizácie Falošne obvinení za reformu (Falsely Accused Individuals for Reform, FAIR), ktorú založili ďalší dvaja britskí prominenti neoprávnene obvinení zo sexuálneho obťažovania, moderátor Paul Gambaccini a bývalý poslanec Harvey Proctor.

Spevák sa chce v tejto veci čím skôr stretnúť s britským ministrom vnútra a skúsiť ho presvedčiť, že súčasný prístup k informovaniu o ľuďoch obvinených z obťažovania je nesprávny.

Richard čelil obvineniam zo sexuálneho zneužitia maloletého chlapca, ktorého sa údajne dopustil ešte v 80. rokoch minulého storočia. Prokuratúra však prípad uzavrela s tým, že voči nemu neexistuje dostatok dôkazov. Umelec sa v tejto súvislosti viackrát vyjadril, že dvojročné vyšetrovanie a medializácia kauzy mu spôsobili psychickú ujmu.

Sedemdesiatosem­ročný Cliff Richard, vlastným menom Harry Rodger Webb, je jedným z najúspešnejších britských hudobníkov. Počas kariéry vydal 45 štúdiových albumov, 11 živých nahrávok, 15 kompilácií či 46 EP nahrávok. Je držiteľom troch BRIT Awards vrátane ceny za mimoriadny prínos hudbe, ktorú dostal v roku 1989. O šesť rokov neskôr mu britská kráľovná udelila rytiersky titul.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #obťažovanie #Cliff Richard

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...