Oženil sa s Brutálnou Nikitou aj s Leeloo z Piateho elementu! Luc Besson má 60

Francúzsky filmár Luc Besson dokázal, že natáčať v hollywoodskom štýle sa dá aj v Európe.

18.03.2019 00:00
Luc Besson Foto:
Režisér Luc Besson a Milla Jovovich v roku 2017.
debata (1)

Režisér snímok Magická hlbočina, Leon, Brutálna Nikita, Piaty element, Johanka z Arku alebo animovaného Arthura a Minimojov, ktorý sa narodil 18. marca 1959, sa presadil aj ako producent filmov, ktoré sa nesnažia o vysoké umenie a, do kina ale lákajú davy divákov . Tento prístup mu ale mnoho filmárov vyčíta, hoci vďaka zarobeným peniazom Besson točí aj kvalitné snímky.

Režisér Luc Besson. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Režisér Luc Besson na archívnom zábere z roku 2014. Režisér Luc Besson.

„U nás je ťažké priznať, že filmy sú tiež priemysel, že kino je tiež zábava,“ tvrdí Luc Besson, ktorý stál napríklad za úspešnou sériou krimikomédii Taxi, drsnou špiónnou trilógiou 96 hodín alebo filmami o kuriérovi. „Všetky filmy sú komerčné. Keď sa idete pozrieť na film od Godarda, platíte rovnaké peniaze. A verte mi, že zarobí oveľa viac svojim malým filmom, ktorý stojí menej,“ reaguje na slová, že sa zapredal peniazom. Na hrane medzi umením a komerciou sa pritom pohybuje už najmenej tri dekády.

Herečka  Anne Parillaud  bola manželkou Luca... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Anne Parillaud Herečka Anne Parillaud bola manželkou Luca Bessona.

Už Bessonov prvý úspěšným film, Magická hlbočina z roku 1988, spôsobil u časti umelecky zameraného publika nevôľu, pri premietaní na festivale v Cannes ho dokonca ako „málo umelecký“ vypískali. Obrazovo pôsobivý snímok o súperení potápačov, kde zveril jednu z hlavných rolí svojmu obľúbencovi Jeanovi Renovi, však v kinách videli milióny divákov. A nakoniec sa Besson dočkal aj uznania od kolegov, keď bol nominovaný na Cézara za réžiu a smímku nominovali v kategórii pre najlepší film.

Podobný úspech oslávil o šesť rokov neskôr s Leonom, príbehom samotárskeho zabijaka, ktorého život obráti naruby mladučká susedka v podaní Natalie Portmanovej. Po predchádzajúcej akčnej Brutálnej Nikite, natočenom vo francúzštine, zmenil Besson prístup. Pre Leona – hoci hrdinu stvárnil Francúz španielskeho pôvodu Reno – použil angličtinu. Podľa mnohých hlasov Besson do príbehu projektoval vzťah s herečkou Maiwenn Bescoovou, ktora ešte nemala 17 rokov, keď mu porodila dcéru Shannu.

Režisér  Luc Bessona jeho manželka,  Virginie... Foto: SITA/AP, Pier Paolo Cito
Luc Besson Režisér Luc Bessona jeho manželka, Virginie Besson-Silla.

Svoju vtedajšiu životnú partnerku obsadil do Piateho elementu (1997), pri nakrúcaní ktorého však spoznal Millu Jovovich. Predstaviteľku oranžovovlasej Leeloo si vzal v roku 1997, manželstvo vydržalo ale len dva roky. Bessonovou prvou manželkou a matkou jeho prvej dcéry bola tiež herečka, Anne Parillaud, ktorej zveril hlavnú úlohu v Brutálnej Nikite. Dnes Luc Besson žije s francúzsko-kanadskou producentkou Virginiou Sillaovou, ktorú si vzal v roku 2004 a s ktorou má tri deti.

Besson vo svojich filmoch – teda tých, ktoré režíroval – už od Magickej hlbočiny, kladie neobyčajný dôraz na obrazovú zložku rozprávania. Dôkazom je napríklad práve vesmírny sci-fifilm Piaty element, ktorý mu vyniesol Césara, ale aj Johanka z Arku (1999), životopis barmskej političky Do Aun Schan Su Ťij alebo kriminálny príbeh so Scarlett Johansson Lucy (2014). Veľkolepo poňatý bol aj Bessonov zatiaľ posledný počin, vedecko-fantastický film Valerian a mesto tisícich planét (2017).

Parížsky rodák pritom pôvodne túžil po úplne inej kariére, po vzore rodičov – inštruktorov potápania – chcel spojiť svoj život s morom. Najviac ho lákala profesia morského biológa zameraného na delfíny, nehoda v 17 rokoch mu ale v ďalšom potápaní zabránila. Po návrate do Paríža sa začal motať okolo filmu, tri roky zbieral skúsenosti v Amerike a potom vo Francúzsku založil produkčnú spoločnosť Les Films de Loups (Vlčie filmy), ktorá sa neskôr premenovala na Les Films de Dauphins (Delfíní filmy).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Luc Besson #Mila Jovovich

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...