Barbora Švidraňová: Nevydávajte sa len preto, že to chce vaše okolie

Speváčka, herečka a skladateľka predstavuje druhý sólový singel "Máš čas".

21.03.2019 13:00
debata

Hudbu zložila Barbora spolu s bratom Šimonom Švidraňom a text napísal Milan Lasica. K skladbe vznikol klip, ktorý si speváčka sama produkovala a aj sama napísala námet. Barbora Švidraňová odkazuje v skladbe všetkým ženám, ktoré cítia tlak spoločnosti – neponáhľajte sa, máte čas. Rozmyslite si to dobre!

Barbora Švidraňová v klipe ku skladbe Máš čas. Foto: Mako Hindy
Barbora Švidraňová Barbora Švidraňová v klipe ku skladbe Máš čas.
"Neponáhľaj sa, máš čas, rozmysli si to dobre. Nebude to po prvý raz, že kto o lásku žobre, nevyžobre ani groš, márne myslí na rozkoš…“ Spieva Barbora Švidraňová v piesni „Máš čas“. Skladba pochádza z albumu „FENIX“ od Basie Frank Band, ktorý vyšiel v novembri v roku 2016.

"Skladba “Máš čas” má pre mňa veľký význam. Pán Milan Lasica ju pre mňa napísal v čase, keď to na mňa presne sadlo, akoby vystihol obdobie, v ktorom som sa nachádzala. Pamätám si, keď som otvorila mail od neho a zaliali ma zimomriavky šťastia. Skladba sa už v klasickejšom, jazzovejšom aranžmáne nachádza na albume „FENIX“. Bolo mi však ľúto, že sa tento krásny text nedostal viac k ľuďom, a tak sme sa s bratom Šimonom rozhodli, že skladbu prearanžujeme do popovejšej formy,“ prezradila Barbora Švidraňová.

Text má pre sympatickú Barboru Švidraňovú viacero významov. Jedna poloha je zo ženskej strany vnímania – netreba sa ponáhľať vo vzťahu ani v láske.

"Veľa žien u nás je tlačených spoločnosťou, v podstate v každom veku. To, čo najviac trápi ľudí v mojom okolí je: však ty už máš dieťa a nie si vydatá? Čo budeš robiť ako slobodná matka? No čo vám poviem. Budem žiť. Najlepšie, ako viem. Tak toto je taký milý odkaz pre všetky ženy, ktoré cítia tlak spoločnosti – neponáhľajte sa, máte čas. Rozmyslite si to dobre. Každý potrebujeme niečo iné, pre každého je pripravená iná cesta. Nemusíme presne zapadať do škatuliek. Dokonca, ak sa nechcete vydávať, tak je to v poriadku. Plnohodnotný život sa dá žiť rôznymi formami. Pokiaľ sa vydávať chcete, nech sa páči, ale netreba to robiť len preto, že si to želá vaše okolie…“ vyznala sa Barbora Švidraňová.

Druhý rozmer v piesni vystihuje pasáž "Nevyhrá ten, kto túži. Netreba ísť na doraz, takí sú všetci muži“. Táto skladba pomenúva rozdielne vnímanie lásky u muža a ženy.

"Chlapi sa veľmi radi ponáhľajú pri intímnostiach. Snažia sa rýchlo dostať ženu do postele, nemajú trpezlivosť na dvorenie, na zvádzanie. Nevedia si vychutnať čaro nedosiahnuteľného. Neviem, prečo sa boja, že im ujdeme. Pomalé milovanie je oveľa vzácnejšie a spirituálnejšie. Samozrejme aj divoká vášeň má svoje čaro, ale v živote sú dôležitejšie veci ako sex na jednu noc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbora Švidraňová

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....