Najskôr očarili jeho modré oči, potom prehovorili päste! Terence Hill má 80

Talianski filmoví herci Terence Hill a Bud Spencer vytvorili legendárnu dvojicu známu zo "špagety westernov".

29.03.2019 13:30
debata (3)

Ich popularita dosiahla vrchol v 70. rokoch 20. storočia. Sympatický modrooký Terence Hill sa v piatok 29. marca dožíva 80 rokov.

Herec Terence Hill na zábere z roku 1981. Foto: Profimedia
Terence Hill Herec Terence Hill na zábere z roku 1981.

Terence Hill je Benátčan, v tomto meste sa narodil 29. marca 1939 ako Mario Girotti. Jeho matka bola pôvodom Nemka a tak Mario Girotti strávil niekoľko rokov v Drážďanoch a počas druhej svetovej vojny a tam prežil aj bombardovanie mesta. Po návrate do Talianska sa ešte v detskom veku venoval svojmu obľúbenémo plávaniu. Okrem športu mal blízko aj k literatúre a umeniu.

Herca preslávili aj jeho výrazné modré oči, aj preto vraj veľmi často dostával otázku, či je ich farba prirodzená alebo si pomáhal kontaktnými šošovkami. „Sú prirodzené. Mám ich po mojom otcovi, mama mala hnedé oči. Veľa s ich farbou robí aj svetlo. Vtedy, keď sme nakrúcali filmy, bolo svetlo pri filmovaní extra silné. A to bol aj dôvod, prečo tak veľmi pálilo na tvári,“ povedal v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú sieť NDR.

Terence Hill na premiére filmu My Name Is... Foto: Profimedia
Terence Hill Terence Hill na premiére filmu My Name Is Thomas v Hamburgu v roku 2018.

V začiatkoch hereckej kariéry angažovali Hilla do detskej úlohy vo filme Vacanze col gangster (Prázdniny s gangstrom, 1954) a pre dvanásťročného chlapca sa tak otvorila cesta do filmového sveta. Vo veku osemnásť rokov si zahral v romantickej komédii Lazzarella (1957), ktorá sa stala razom najúspešnejšou snímkou roka.

V roku 1963 ho režisér Luchino Visconti obsadil do svojho nového historického veľkofilmu Gepard, kde si zahral po boku hercov zvučných mien – Alaina Delona, Claudii Cardinalovej a Burta Lancastera. Snímka zaznamenala mimoriadnu pozornosť filmovej kritiky a Hill sa stal známym. Rozhodol sa preto zanechať štúdium klasickej literatúry na univerzite v Ríme a venoval sa herectvu. V rokoch 1964–1965 účinkoval v nemeckých dobrodružných filmoch nakrútených podľa románov Karla Maya, ako Winnetou 2 (Vinetou 2 – červený gentleman, 1964), Der Ölprinz (Petrolejový princ, 1965), Old Surehand (1965), čo mu zaistilo popularitu aj v Nemecku.

Jednu z hlavných postáv stelesnil vo filme Dio perdona… Io no! (Boh odpúšťa… ja nie!, 1967) kde sa stal jeho partnerom Bud Spencer. Prvá veľká spolupráca dua Spencer-Hill sa ešte nezakladala na komediálnych výstupoch. Nasledovala snímka I quattro dell’Ave Maria (Tromfové eso, 1968). Išlo o druhé spojenie dua Terence Hill a Bud Spencer, ku ktorým sa pridal výborný Eli Wallach. V roku 1970 sa dvojica objavila v ďalšej snímke z divokého Západu s názvom Lo chiamavano Trinita (Pravá a ľavá ruka diabla).

Bud Spencer a Terence Hill vo filme Hrochy v... Foto: Profimedia
Bud Spencer Terence Hill Hrochy v Afrike Bud Spencer a Terence Hill vo filme Hrochy v Afrike (1979).

Hill a Spencer mali nezvyčajný zmysel pre humor a spolu vytvorili zohratý tandem. „Keď sa k sebe s Budom priblížime, akoby niečo cvaklo a začne sa zábava,“ priznal sa pred rokmi Terence Hill.

Nezabudnuteľní komici získali pestré úlohy spolu v ďalších „špagety westernoch“ aj v akčných bitkárskych komédiách napríklad Piu forte, ragazzi! (Dvaja machri medzi nebom a zemou, 1972), E poi lo chiamarono il magnifico (Podivné dedičstvo, 1972), divácky úspešný bol film …continuavano a chiamarlo Trinitŕ (Malý unavený Joe,1972). Scénky v salóniku pri kartách, spovedi, či obede v luxusnej reštaurácii zabávali publikum.

Nasledovali …Altrimenti ci arrabbiamo (Ak sa nahneváme, budeme zlí, 1974), I Due superpiedi quasi piatti (Dvaja ničomníci, 1977), Pari e dispari (Párna a nepárna, 1978), IIo sto con gli ippopotami (Hrochy v Afrike, 1979) alebo Nati con la camicia (Choď na to!, 1983). V roku 1984 zarezonovala snímka Non c'č due senza quattro (Dvojníci, 1984), v ktorej Terence Hill a Bud Spencer stvárnili bohatých no bojazlivých bratrancov a zároveň ich nebojácnych dvojníkov.

V roku 1976 sa Hillovi ozval americký filmový Hollywood. Príležitosť dostal vo filmoch March or Die (Pochoduj, alebo zomri, 1977), Mr. Billion (Pán Bilión, 1977) a v mnohých ďalších. Sympatický herec je známy je aj z televízneho detektívneho seriálu Don Matteo (2000). Prijal v ňom rolu katolíckeho kňaza, ktorý pomáha polícii pri riešení kriminálnych prípadov. Za svoju postavu Dona Mattea dostal cenu na 42. medzinárodnom filmovom festivale v Monte Carle.

V roku 2016 jeden z dvojice komikov, Bud Spencer, zomrel. Na poslednej rozlúčke nechýbal ani jeho dlhoročný priateľ Terence Hill. Procesiu ulicami Ríma sprevádzal spev, tanec a potlesk, presne v súlade s hercovým posledným želaním. Smrť blízkeho priateľa a filmového kolegu znášal Terence Hill veľmi ťažko.

Herec Terence Hill je vo svojom veku stále aktívny a ešte vo filmoch sporadicky účinkuje. V roku 2018 sa objavil v snímke Il mio Nome e Thomas (Moje meno je Thomas). Snímka je pripomienkou slávneho filmu z roku 1973 s názvom Moje meno je Nikto, v ktorom si Hill zahral spolu s americkým hercom Henrym Fondom. Producent novinky, ktorá sa nakrúcala v Andalúzii, je hercov syn Jess. Film Terence Hill venoval svojmu kolegovi, s ktorým ho spájalo silné priateľstvo, Budovi Spencerovi. Ten zomrel v roku 2016. „On bol skvelým človekom, boli sme priateľmi. Dlho som premýšľal, kde by sme tento film natočili, potom som si spomenul na púšť v okolí mesta Almeria, v Španielsku. Práve tu sme nakrúcali mnoho našich filmov a práve na tomto mieste sme sa s Budom spoznali. Vtedy mi ho na pľaci predstavili ako Carla Pedersoliho a nakrútili sme tu náš prvý krátky film. Prvá scéna bola práve bitka medzi nami a ja som vtedy vyhral,“ zaspomínal si na svojho hereckého kolegu Hill v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú sieť NDR.

Čerstvý osemdesiatnik sa stále urdžiava v dobrej kondícii, čo opísal slovami: „Bol som dobrý gymnasta. To mi vždy pomohlo s filmami s Budom Spencerom, s bitkami alebo keď som sa chcel elegantne dostať na koňa. A tiež verím, že mám dobré gény.“ Okrem toho ho energiou nabíja aj práca: „Práca mi prináša radosť. Mám zopár nápadov, možno ešte nakrútim televízny film alebo sériu. A rád by som napísal autobiografiu,“ dodal pre nemecký rozhlas.

3 x Terence Hill

  • od roku 1967 žije stále s tou istou manželkou, zoznámili sa pri filme, majú syna Jessa a žijú v USA
  • adoptovali druhého syna, s ktorým hral vo dvoch filmoch, no ten ako 16-ročný zomrel pri autonehode
  • má rád svoju rodinu, motorky, klasickú hudbu, knihy a špagety

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Terence Hill #Bud Spencer

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...