Woody Allen so svojimi memoármi nepochodil, nikto ich nechce vydať

Americký oscarový režisér Woody Allen sa v uplynulom roku v tichosti pokúšal predať svoje memoáre, u vydavateľov sa ale stretol len s nezáujmom a s odmietaním.

05.05.2019 00:00
Woody Allen Foto: ,
Slávny filmár Woody Allen.
debata

Podľa magazínu Variety je to ďalší dôkaz toho, ako sa z kedysi obletovanej filmárskej ikony stala kvôli hnutiu MeToo nežiaduca osoba. Od Allena sa kvôli obvineniu zo znásilnenia, ktoré proti nemu v minulosti vzniesla jeho adoptívna dcéra Dylan Farrow, dištancovalo množstvo hercov i štúdií. Režisér sexuálne napadnutie poprel.

Ešte pred vypuknutím kauzy by Allen mohol počítať s tým, že ponuka jeho pamätí by vyvolala preťahovanie medzi vydavateľmi a že by mu vyniesla až sedemmiestnu sumu, napísal denník The New York Times. Dôvod odmietavých reakcií je ten, že vydavatelia sa obávajú negatívnych ohlasov, ktoré by pre nich spolupráca s režisérom mohla mať.

Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan Farrow Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan Farrow na archívnom zábere. Dylan mal zneužiť jej adoptívny otec Woody Allen v čase, keď mala len sedem rokov.

V rámci kampane #MeToo, v ktorej ženy vrátane tých z umeleckých odborov hovoria o tom, ako boli sexuálne zneužívané, sa opäť začalo pretriasať obvinenie zo znásilnenia, ktoré proti Allenovi vzniesla Farrow. Allen síce nikdy nebol oficiálne obvinený a tiež vždy popieral, že by sa niečoho takého dopustil, aj tak ale tvrdenie jeho adoptívnej dcéry malo pre jeho tvorivú činnosť ďalekosiahly vplyv.

Napríklad spoločnosť Amazon odmietla uviesť režisérovu už hotovú komédiu A Rainy Day in New York (Daždivý deň v New Yorku). Allen kvôli tomu tento rok spoločnosť zažaloval o 68 miliónov dolárov a v žalobe ju tiež obvinil, že nechce pokračovať v nakrúcaní ďalších troch dohodnutých snímok.

Medzitým sa v Spojených štátoch množstvo hercov Allena verejne zrieklo a uviedlo, že svoje predošlé spolupráce s režisérom ľutujú. Urobili tak okrem iného Greta Gerwig, Colin Firth, Ellen Page, Michael Caine alebo Timothée Chalamet.

Magazín Variety poznamenal, že v Európe, na rozdiel od USA, utrpela Allenova povesť menej, pretože so španielskou produkčnou spoločnosťou MediaPro pripravuje nakrúcanie nového filmu. Variety tiež nevylučuje, že sa Allenovi sa podarí pamäti predať nejakému francúzskemu vydavateľovi, o podrobnostiach sa ale magazín nezmienil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #memoáre

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...