Krásna a talentovaná Cate Blanchett oslavuje 50! Takto sa menila rokmi

Austrálska herečka Cate Blanchett je známa nielen svojou náročnosťou pri výbere rolí, ale aj všestrannosťou aj ochotou riskovať.

14.05.2019 00:00
debata
Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 1999. Foto: SHUTTERSTOCK
Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 1999. Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 1999.

Je držiteľkou dvoch Oscarov, a to za výkony v snímkach Letec Martina Scorseseho a Jasmínine slzy Woodyho Allena. Zahrala si tiež vo filmoch Kráľovná Alžbeta a Kráľovná Alžbeta – Zlatý vek, Bezo mňa: Šesť tvárí Boba Dylana alebo v sérii Pán prsteňov a Hobit. V stredu oslávi 14. mája päťdesiatku.

Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 1999.
Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 2000 z...
+32Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 2002.

„Pozerať sa sama na seba, to je utrpenie … Je to ako pozerať sa na domáce video, ale robiť to na verejnosti. Vždy sú tam chvíle, kedy sa cítite, ako by ste mali nohavice spadnuté pri členkoch,“ povedala herečka o svojej profesii pred rokmi pre magazín Parade.

„Páči sa mi meniť sa ako chameleón. Rada sa pozerám na výkony, ktoré neruší všetky tie osobné prívesky zo skutočného života,“ priznáva atraktívna Blanchett, ktorá má v Hollywoode povesť jednej z najelegantnejších herečiek.

Jej prácu oceňujú kritici aj diváci. Prvú zlatú sošku Oscara za výkon vo vedľajšej úlohe získala v roku 2005. Vo filmovom prepise románu Howarda Hughesa s názvom Letec stvárnila slávnu herečku Katharine Hepburnovú. V komediálnej dráme Jasmínine slzy (2013) potom presvedčivo zahrala očarujúcu a zdanlivo zhýčkanú dámu, ktorá sa musí náhle vysporiadať so stratou svojho bezstarostného života. Pre Blanchettovú to bol už druhý Oscar – tentoraz za hlavnú rolu.

Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 2005... Foto: SHUTTERSTOCK
Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 2005 pri preberaní Oscara za výkon vo filme Letec. Herečka Cate Blanchett na zábere z roku 2005 pri preberaní prvého Oscara za výkon vo filme Letec.

Zahrala si v kasových trhákoch, ale aj v umeleckých filmoch. Patrí medzi ne ďalej napríklad Carol (2015), Pamiatkári (2014), Robin Hood (2010), Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008), Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (2008), Babel (2006), Zápisky o škandále (2006), Život pod vodou (2004), Pobrežné správy (2001) alebo Takmer dokonalý zločin (2000).

zväčšiť Austrálska herečka Cate Blanchett v úlohe... Foto: BONTONFILM
Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek - Cate Blanchett Austrálska herečka Cate Blanchett v úlohe kráľovnej Alžbety vystriedala desiatky kostýmov.

Blanchett sa nedávno podieľala tiež na zaujímavom projekte, ktorým bola filmová inštalácia Manifesto (2015) berlínskeho umelca Juliana Rosefeldta. Herečka sa prevtelila do 13 postáv (bezdomovca, učiteľky, bábkoherečky alebo robotníčky).

Rodáčka z predmestia Melbourne (1969) pochádza z rodiny bývalého námorníka (otec jej zomrel, keď mala desať rokov) a učiteľky. Blanchett študovala na austrálskom Národnom inštitúte dramatických umení (1992). Kariéru začala v spolku Sydney Theatre Company a uchytila ​​sa tiež v televíznom seriáli. Jej prvým významnejším filmom bola Cesta do raja. O rok neskôr už nasledovali hlavné úlohy v historickom snímke Kráľovná Alžbeta (1998) a prvá nominácia na Oscara.

V minulom roku Blanchett predsedala porote na filmovom festivale v Cannes. Zaujíma sa aj o veci verejné. Spolu s ďalšími herečkami založila nadáciu Time's Up (Čas vypršal) na pomoc obetiam sexuálneho násilia. V roku 2016 sa stala veľvyslankyňou dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Šaty od Armani Privé, ktoré si v roku 2007... Foto: SITA/AP, Kevork Djansezian
Šaty od Armani Privé, ktoré si v roku 2007 obliekla na Oscarov herečka Cate Blanchett, vážili údajne 18 kilogramov. Šaty od Armani Privé, ktoré si v roku 2007 obliekla na Oscarov herečka Cate Blanchett, vážili údajne 18 kilogramov.

Okrem úspešnej kariéry (popri dvoch Oscaroch má aj tri Zlaté glóbusy a ďalšie ocenenia, vrátane ceny Britského filmového inštitútu za doterajšiu dráhu) stíha Blanchett tiež rodinný život. Od roku 1997 žije v manželstve s austrálskym scenáristom a režisérom Andrewom Uptonom. Pár má štyroch potomkov: troch synov – Dashiella Johna, Romana Roberta a Ignatia Martina – a adoptovanú dcéru Edith Vivian.

VIDEO: Pozrite si video o tom, ako vníma módu speváčka Mária Čírová

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #krása #Cate Blanchett #kariéra #herečka #Oscar #päťdesiatka #jubileá hviezd

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....