Verím v kvóty, vyhlásila Julianne Moore v Cannes. Chce tak pomôcť ženám!

Na dosiahnutie rovnosti pohlaví vo filmovom priemysle je potrebné väčšie úsilie, a to znamená zavedenie kvót, povedala v stredu na Medzinárodnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes americká herečka Julianne Moore.

16.05.2019 13:32
Julianne Moore Foto: ,
Herečka Julianne Moore pózuje fotografom počas príchodu na premiéru filmu Les Miserables na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes 15. mája 2019.
debata

„Nebudeme mať rovnosť pohlaví, pokiaľ nebude každý spolupracovať. Ženy nie sú skupinou mimoriadneho záujmu. Tvoríme 52 percent svetovej populácie,“ uviedla herečka. „Na dosiahnutie rovnováhy budeme potrebovať veľké zmeny. To je fakt. Takže ja verím v kvóty,“ dodala.

Zatiaľ čo o kvótach v súvislosti s rovnakými príležitosťami pre obe pohlavia sa v Hollywoode veľmi nediskutuje, v Európe sú bežnejšie. Produkcia európskych filmov je často financovaná sčasti aj z verejných zdrojov.

Herečka a ozdoba Cannes Araya A. Hargate v...
Herečka a porotkyňa Elle Fanning pózuje...
+20Herečka Julianne Moore pózuje fotografom počas...

Švédsko, Nórsko a Írsko zaviedli kvóty 50–50 pri prideľovaní financií z verejných zdrojov pre ženských aj mužských filmových tvorcov. Rovnako tak robí Britský filmový inštitút. Z 250 minuloročných najnavštevova­nejších filmov v amerických kinách boli ženy-režisérky zastúpené iba v ôsmich percentách. Rok predtým to bolo 11 percent. Uvádza sa to v januárovej štúdii univerzity v americkom San Diegu.

Julianne Moore diskutovala v rámci festivalového eventu spolu s Wernerom Herzogom a Xavierom Dolanom. V Cannes hrá v krátkom filme The Staggering Girl režíséra Lucu Guadagnina. Festival potrvá do 25. mája.

VIDEO: Čo by ste mali vedieť o festivale v Cannes?

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #film #Julianne Moore #podpora #kvóty #rovnoprávnosť žien

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...