Desaťročia patrila k najkrajším českým herečkám! Balzerová oslavuje 70, krásna je stále

Talentovanú a šarmantnú českú herečku Elišku Balzerovú si slovenskí diváci obľúbili v úlohe doktorky Čeňkovej z televízneho seriálu Nemocnice na kraji města (1977).

25.05.2019 13:03
debata (2)

Jej skvelé herecké výkony mohli obdivovať v komédii S tebou mě baví svět (1982) či v snímke Pěsti ve tmě (1986). Držiteľka Českého leva z roku 2011 Eliška Balzerová má v sobotu 25. mája 70 rokov.

Eliška Balzerová na zábere z roku 2017. Foto: Profimedia
Eliška Balzerová Eliška Balzerová na zábere z roku 2017.

Svojimi hereckými kreáciami zažiarila aj v divadle Viola, kde slávila neskonalý divácky úspech v hre írskej dramatičky Geraldiny Aron Můj báječný rozvod. Zaujímavosťou je, že sama hrala v inscenácii 18 postáv. Dielo má za sebou okolo 560 repríz a ani raz sa nestalo, že by nebolo vypredané, napísali české médiá.

Eliška Balzerová (rodená Havránková) sa narodila 25. mája 1949 vo Vsetíne. V mladosti sa rozhodla pre herectvo náhodou: „Moja sestra sa ‚potatila‘ – inklinovala k chemickým smerom, ja som sa tomu vyhýbala, preto som utiekla na konzervatórium… Rozhodla som sa ísť na prijímačky do Brna, vedela o tom iba mamička. Skúsila som šťastie a ono mi podalo ruku,“ zaspomínala si herečka. Pred kameru sa prvýkrát postavila na Slovensku v roku 1970. „Moja filmová kariéra sa začala filmom, ktorý režíroval Vido Horňák a volal sa S Rozárkou. Hrala som tam veľkú rolu, hoci som mala len 21 rokov. Čiže môj prvý film sa natáčal na Slovensku a rozprávala som tam po slovensky,“ pripomenula herečka.

Spolužiakmi budúcej herečky na akadémii boli Bolek Polívka, Karel Heřmánek a Pavel Zedníček i Tomáš Töpfer. Po štúdiách na konzervatóriu a absolvovaní katedry herectva a réžie na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne dostala Eliška Balzerová v roku 1971 angažmán do Juhočeského divadla v Českých Budějoviciach. Od roku 1977 bola 20 sezón členkou pražského Divadla na Vinohradoch. Hosťovala aj v Národnom divadle v Prahe. Spolu so spolužiakom z konzervatória Tomášom Töpferom založili v roku 1995 Nadáciu Fidlovačka a angažovali sa pri obnove pražského Divadla Na Fidlovačce. Po Töpferovom odchode v roku 2012 sa stala jeho riaditeľkou. Tento post opustila koncom roka 2015, potom ako ju vystriedal Jan Koťátko.

Eliška Balzerová a Jan Balzer na premiére hry... Foto: Profimedia
Eliška Balzerová a Jan Balzer Eliška Balzerová a Jan Balzer na premiére hry Malý princ.

Miláčikom publika sa stala vďaka televíznemu seriálu Nemocnice na kraji města (1977), ktorý napísal scenárista Jaroslav Dietl a nakrútil ho režisér Jaroslav Dudek. Účinkovala aj v jeho ďalších pokračovaniach Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, 2003 a Nové osudy, 2008. Ďalšie televízne a filmové úlohy stvárnila Balzerová v snímke Karla Kachyňu Zlatí úhoři (1979), či v komédii Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka Vrchní, prchni! Divácky mimoriadne úspešná bola komédia S tebou mě baví svět (1982), ktorú nakrútila Marie Poledňáková. Eliška Balzerová v nej vytvorila manželskú dvojicu s nedávno zosnulým hercom Václavom Postráneckým. Účinkovala v seriáli Bambiniot (1984), v snímke Jaroslava Soukupa Pěsti ve tmě (1986), či v inscenácii Odměna (1993) v réžii Evy Sadkovej, alebo tiež v hre slávneho amerického dramatika Neila Simona Drobečky z perníku (2000).

Jej hlas je známy aj z dabingu. Za postavu Rosemary Boxerovej v televíznom seriáli Zločiny v záhradách (2003, časť Vražda v divadle) jej v roku 2007 udelili prestížnu cenu Františka Filipovského. Eliška Balzerová je držiteľkou najznámejšej diváckej ceny v Nemecku – Bambi za najlepšiu herečku (1982, Nemocnice na kraji města). Za obnovu Divadla Na Fidlovačce získala s T. Töpferom Cenu Thálie, za úlohu v cykle Soukromé pasti dostala v roku 2009 televíznu Cenu Elsa za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Ženy v pokušení (Jiří Vejdělek) získala v roku 2010 Modrú kostku a v roku 2011 Českého leva.

Známa herečka si neskôr zahrala v dvoch filmoch mamu herečky Taliany Vilhelmovej. V prvom z nich Teorie Tigra (Radek Bajgar, 2016) dochádza k stretu troch generácii žien v podaní Janžurová-Balzerová-Vilhelmová. Herečky predstavujú ukážkovú trojku „harpií“, ktoré sa rozhodli ovládať svojich manželov. Druhýkrát sa Balzerová objavila v postave mamy ťažko chorej dcéry (Tatiana Vilhelmová) v snímke Tátova volha (2018). Vo filme hral svoj prím čierny humor, ktorý výdatne okorenil dej a odľahčil vážne témy. Film Jiřího Vejdělka prišiel do kín v roku 2018.

Herečka žije v šťastnom manželstve s producentom Janom Balzerom. Len ťažko uveriť, že dvojica si povedala „áno“ v roku 1974, manželia majú spolu dve deti, syna a dcéru. Práve v sedemdesiatych rokoch sa kariéra krásnej blondínky naplno rozbehla, o čo sa postarala najmä jej slávna rola doktorky Čeňkovej v seriáli Nemocnica na okraji mesta (1977).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Eliška Balzerová #Nemocnica na okraji mesta

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...