Michael Palin z Monty Python: Česi sú najvtipnejší národ sveta

V rozhovore pre televíziu Channel 5 povedal, že pokiaľ ide o vtipkovanie, nepoznajú Česi hraníc.

22.06.2019 01:00
Michael Palin Foto: ,
Michael Palin, člen skupiny Monty Python pózuje potom, čo bol 12. júna povýšený do šľachtického stavu.
debata

Palinove slová vzbudili pozornosť na sociálnych sieťach a upozornil na ne okrem iného aj britský veľvyslanec v Prahe.

„Česi! Tu je obrovský kompliment vášmu národu,“ napísal na twitteri veľvyslanec. Interview s takmer neustále sa usmievajúcim Palinom vzniklo po obrade, pri ktorom bol Palin povýšený do šľachtického stavu.

Michael Palin bol 12. júna  povýšený do... Foto: Reuters, Yui Mok
Michael Palin Michael Palin bol 12. júna povýšený do šľachtického stavu.

Herec, spisovateľ a vyštudovaný historik odpovedal na otázku novinárky, kto je na svete najvtipnejší. Za naozaj veselého považuje tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorý „sa nemohol prestať smiať“. A pokiaľ ide o národ, vyzerá to na Čechov. „Majú pocit, že smiať sa dá všetkému,“ povedal Palin, ktorého britská kráľovná minulý týždeň vyznamenala predovšetkým za zásluhy v oblasti dokumentárnej tvorby.

Palin tvrdí, že u iných národov existujú určité hranice pre to, čomu sa ľudia môžu smiať. Neplatí to ale „tu (v Británii) a z nejakého dôvodu v Českej republike“, dodal prvý člen skupiny Monty Python, ktorý sa stal rytierom. Vďaka tomu je oprávnený používať titul Sir.

Sedemdesiatšes­ťročný Palin vyštudoval históriu na univerzite v Oxforde. Do povedomia verejnosti sa zapísal hlavne vďaka skupine Monty Python, ale je aj spisovateľom a autorom mnohých televíznych cestopisných dokumentov, okrem iného napríklad Nová Európa očami Michaela Palina. V ňom predstavil krajiny strednej a východnej Európy vrátane Česka alebo Slovenska.

Skupina Monty Python, ktorú vytvorilo päť anglických intelektuálov a jeden americký výtvarník, očarila aj šokovala televíznych divákov pásmom skečov, paródiou a gagov nazvanom Lietajúci cirkus Montyho Pythona. Tento rok uplynie päťdesiat rokov od vysielania jeho prvého dielu. Skupina natočila aj niekoľko filmov, ako Monty Python a Svätý Grál alebo Monty Python: Život Briana. Skupina pôsobila do roku 1983 a na pódium sa naposledy vrátila pred piatimi rokmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Palin #Monthy Python

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...