Elton John a Macron ruka v ruke! Vyzvali na podporu boja proti AIDS

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok ocenil anglického speváka Eltona Johna najvyšším francúzskym štátnym vyznamenaním - Rádom čestnej légie. V Elyzejskom paláci ho prijal v rámci osláv francúzskeho sviatku hudby.

23.06.2019 00:30
debata
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo)... Foto: SITA/AP, Lewis Joly
Emmanuel Macron (vpravo) drží za ruku speváka - Sira Eltona Johna Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) drží za ruku speváka - Sira Eltona Johna pred príhovorom, ktorý dvojica absolvovala v Elyzejskom paláci.

Prezident spoločne s hudobníkom potom adresovali výzvu ľuďom po celom svete, aby prispeli na chod globálneho fondu bojujúceho proti šíreniu AIDS. Macron 72-ročného Johna označil za „ikonu, ktorá vie, ako ísť príkladom“, uviedol Elyzejský palác. Štátne vyznamenanie mu odovzdal pri komornom ceremoniáli pred dvadsiatkou jeho blízkych vrátane manžela Davida Furnisha. Spevák to následne pred asi 2000 prítomných na nádvorí Elyzejského paláca označil za obrovskú poctu a odkázal, že Francúzsko miluje.

„Dostať toto vyznamenanie v deň sviatku hudby to robí ešte výnimočnejším,“ povedal. „Chcem využiť túto príležitosť, aby som poďakoval vám (Macronovi) a ľuďom Francúzska za prejav obrovskej veľkorysosti a obrovského vodcovstva. Francúzsko v tomto roku organizuje znovunaplnenie Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, čo je inštitúcia, ktorú Francúzsko pomohlo vybudovať a ktorá zachránila milióny a milióny životov,“ pokračoval John, ktorý pred viac ako 25 rokmi založil vlastnú nadáciu bojujúcu proti AIDS.

„Zápal pre hudbu a na boj proti AIDS, to je príbeh vášho života, drahý Elton,“ povedal čerstvo vyznamenanému hudobníkovi francúzsky prezident. Podľa Macrona medzinárodné spoločenstvo nesmie v úsilí vykoreniť ochorenie spôsobované vírusom HIV poľavovať. „AIDS stále existuje, stále zraňuje a ďalej sa šíri,“ citovala ho agentúra AFP.

Francúzsky Lyon bude v októbri hostiť konferenciu Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, ktorá sa koná každé tri roky. V roku 2016 vybrala organizácia na svoju činnosť približne 13 miliárd eur (vyše 330 miliárd Sk), podľa Macrona je ale teraz potrebných ešte viac financií.

„Je to jednoduché, ocitáme sa v zlomovom momente. Pretože nevieme, či budeme mať peniaze na ďalšie tri roky. Potrebujem vás, aby sme zachránili 16 miliónov životov,“ vyhlásil Macron. Spomínaný fond podľa neho od svojho vzniku v roku 2002 pomohol prežiť 27 miliónom ľudí. John uviedol, že organizácia je kľúčová v snahe „poraziť najnebezpečnejšie infekčné ochorenie na planéte“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elton John #AIDS #vyznamenanie #Emmanuel Macron

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...