OBRAZOM: Dokonalá prvá dáma aj podvádzaná manželka - Jackie Kennedy

V nedeľu, 28. júla, uplynulo 90 rokov od narodenia bývalej prvej dámy USA.

28.07.2019 00:00
Jacqueline Kennedy Foto: ,
Jacqueline Kennedy v roku 1961 prichádza do divadla v Bostone.
debata (6)

Jacqueline (Jackie) Lee Bouvierová sa narodila 28. júla 1929 v New Yorku do zámožnej rodiny. Historici vystopovali rodinné korene, ktoré siahajú až k Napoleonovi Bonaparte. Otec John Vernou Bouvier sa pohyboval ako obchodník na Wall Street a matka Janet Lee bola ženou v domácnosti. Vzťahy medzi rodičmi sa však postupne zhoršovali natoľko, že sa krátko pred jej jedenástimi narodeninami rozviedli.

John F. Kennedy a Jacqueline Kennedy v roku... Foto: SITA/AP
Jacqueline Kennedy John F. Kennedy a Jacqueline Kennedy v roku 1960 pózujú pred nemocnicou vo Washingtoe s ich synom Johnom F. Kennedym Jr.

Jacqueline rada čítala knihy a mala talent na výtvarné umenie. Študovala na elitnej Vassar College v New Yorku, neskôr ju prijali na prestížnu Sorbonne v Paríži, kde zotrvala rok a napokon štúdium ukončila na George Washington University vo Washingtone. Okrem angličtiy hovorila po francúzsky, taliansky, španielsky a poľsky.

Jacqueline Kennedy v roku 1962 so synom  Johnom... Foto: SITA/AP, William C. Allen
Jacqueline Kennedy Jacqueline Kennedy v roku 1962 so synom Johnom F. Kennedy, Jr.

Po ukončení štúdií pracovala ako fotoreportérka pre denník The Washington Times-Herald. Vďaka práci v médiách sa zoznámila s Johnom Fitzgeraldom Kennedym (JFK). Formálne ich predstvil spoločný priateľ Charles L. Bartlett pri slávnostnej večeri v máji 1952. Nasledujúce schôdzky prebiehali v úplnom súkromí, prvýkrát sa tento pôvabný pár predstavil bok po boku na verejnosti až v januári roku 1953 na oficiálnom plese. Zásnuby sa konali na popud Johnovho otca už v máji toho istého roku. V Newporte na Rhode Islande sa zosobášili 12. septembra 1953. Manželom sa narodili štyri deti: dcéra Arabell (1956, narodila sa mŕtva), dcéra Caroline (1957), syn John (1960) a syn Patrick (1963, zomrel niekoľko dní po narodení).

Prezident USA John F. Kennedy a Jacqueline... Foto: SITA/AP
Jacqueline Kennedy Prezident USA John F. Kennedy a Jacqueline Kennedy pred Bielym domom.

V roku 1961 sa Kennedy (JFK) stal 35. prezidentom USA. Manželský pár predstavoval ideál dokonalej rodiny. Prvá dáma bola i módnou ikonou. Jej dvorným designérom sa stal Oleg Cassini, ktorý pre ňu vytváral šaty v lichotivej áčkovej siluete a navrhoval k róbam aj pôvabné klobúky.

Napriek tomu, že Kennedy mal počas prezidentovania niekoľko milostných afér, Jackie predstavovala ideál vzornej manželky a matky. Angažovala sa v spoločenskom živote a presvedčila americký Kongres, aby Biely dom vyhlásili za národnú historickú pamiatku. Pustila sa do jeho veľkej rekonštrukcie a spolupracovala na vydaní prvého sprievodcu Bielym domom. Ako prvá ho predstavila aj pred kamerami. Z Washingtonu sa stalo kultúrne centrum.

John F. Kennedy s manželkou Jacqueline... Foto: Reuters, HANDOUT
USA, John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy John F. Kennedy s manželkou Jacqueline Kennedyovou na inauguračnom plese vo Washingtone v roku 1961.

Prvá dáma sa na cestách svojho manžela nezúčastňovala, avšak vzhľadom na veľkú politickú nevraživosť voči demokratickému prezidentovi v Texase a najmä v Dallase bola v roku 1963 jej prítomnosť nevyhnutná. Dňa 22. novembra 1963 napoludnie sa vydala kolóna vozidiel z letiska do centra mesta. Smerom k centru Dallasu ľudí pribúdalo, obyvatelia lemovali cestu a nadšene mávali autu s prezidentským párom, ktoré pokračovalo pomaly po vytýčenej trase. Nasledovala ostrá zákruta na Elm Street, kedy Kennedy zdvihol ľavú ruku, aby zamával dieťaťu v dave. Zazneli výstrely a prezident klesol na vedľajšie sedadlo. Jacqueline Kennedyová sa tak stala priamym svedkom atentátu. Prezidenta previezli do Parklandovej nemocnice, kde lekári konštatovali jeho smrť.

Archívna fotka z roku 1961 zachytáva stretnutie... Foto: SITA/AP, Anonymous
Británia, kráľovná Alžbeta, Kennedy, 1961 Archívna fotka z roku 1961 zachytáva stretnutie kráľovnej s niekdajším americkým prezidentom Johnom Fitzgeraldom Kennedym a jeho ženou Jacqueline v Buckinghamskom paláci.

Po atentáte ustúpila Jacqueline Kennedyová na čas do úzadia. Vtedajší politici o nej uvažovali ako o budúcej viceprezidentke, senátorke alebo veľvyslankyni vo Francúzsku. Všetky ponuky odmietla. Nechala vybudovať John F. Kennedy Memorial Library v Bostone. V roku 1968 spáchali atentát na brata jej muža, Roberta Kennedyho. Vtedy sa vdova definitívne rozhodla z USA odísť.

Jacqueline Kennedy a jej manžel - prezident... Foto: SITA/AP
Jacqueline Kennedy a jej manžel - prezident John F. Kennedy. Jacqueline Kennedy a jej manžel - prezident John F. Kennedy.

Za gréckeho miliardára Aristotela Onassisa sa vydala v októbri 1968. Lodiarsky magnát podľahol 15. marca 1975 pľúcnej infekcii. V boji o dedičstvo Jackie Kennedyová-Onassisová získala 26 miliónov dolárov. Po smrti Onassisa pracovala ako redaktorka vo Viking Press. Od roku 1985 žila s belgickým obchodníkom s diamantmi Mauriciom Tempelmanom.

Archívna snímka z 22. novembra 1963. Prezident... Foto: SITA/AP, Jim Altgens
kennedy Archívna snímka z 22. novembra 1963. Prezident John F. Kennedy s manželkou Jacqueline boli práve na návšteve Dallasu.

Rakovinu lymfatických uzlín diagnostikovali Jacqueline Kennedyovej-Onassisovej v januári 1994. Zomrela 19. mája vo svojom apartmáne na Fifth Avenue v Manhattane v USA v kruhu rodiny.

Do slovenských kín prišiel v roku 2017 filmový príbeh s názvom Jackie. Snímka Pabla Larraína približuje tri dni, ktoré nasledovali po vražde JFK. Jackie musela ostať matkou, oporou pre národ a zároveň sa vyrovnať s neľahkým osudom. V hlavnej úlohe životopisnej drámy sa predstavila herečka Natalie Portmanová.

Jacqueline Kennedy Onassis  a architekt Philip... Foto: SITA/AP, Dave Pickoff
Jacqueline Kennedy Onassis Jacqueline Kennedy Onassis a architekt Philip Johnson v roku 1977 v New Yorku.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jackie Kennedyová #JFK #prvá dáma

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...