Plácida Dominga obvinilo niekoľko žien zo sexuálneho obťažovania

Množstvo žien povedalo pre tlačovú agentúru Associated Press (AP), že slávny operný spevák Plácido Domingo (78) sa ich pokúšal donútiť k sexuálnemu vzťahu ponukou pracovných príležitostí a v niektorých prípadoch dokonca profesionálnym potrestaním, keď odmietli jeho návrhy.

13.08.2019 10:39 , aktualizované: 11:15
Placido Domingo Foto:
Placido Domingo na archívnej snímke.
debata (9)

Šesť ďalších žien vyhlásilo, že Domingove sexuálne návrhy im boli nepríjemné. A takmer 30 ďalších ľudí v opernom svete uviedlo, že boli očitými svedkami nevhodného, sexuálne podfarbeného správania Dominga a že mladšie ženy beztrestne prenasledoval.

Domingo označil tieto obvinenia za „mimoriadne bolestné a nepresne vykreslené“. Dodal: „Bol som presvedčený, že všetky moje kontakty aj vzťahy boli vždy vítané a dobrovoľné.“

Sedem z deviatich žien obviňujúcich Dominga uviedlo pre agentúru AP, že na ich kariéru malo nepriaznivý vplyv, keď odmietli jeho milostné návrhy. Niektoré dokonca povedali, že úlohy, ktoré im sľúbil, nikdy nedostali.

zväčšiť Operná speváčka Patricia Wulfovová pózuje pre... Foto: TASR/AP, Jacquelyn Martin
Patricia Wulfovová Operná speváčka Patricia Wulfovová pózuje pre portrét vo svojom dome 12. júla 2019 v americkom Clear Brooku. Množstvo žien povedalo pre tlačovú agentúru Associated Press (AP), že slávny operný spevák Plácido Domingo (78) sa ich pokúšal donútiť k sexuálnemu vzťahu ponukou pracovných príležitostí a v niektorých prípadoch dokonca profesionálnym potrestaním, keď odmietli jeho návrhy. Patricia Wulfová je jedna z nich.

Jedna zo žien uviedla, že jej Domingo siahol pod sukňu, iné povedali, že ich proti ich vôli bozkával. Dialo sa to napríklad v šatni, hotelovej izbe a počas schôdzky pri obede. Z výpovedí žien vyplýva, že Domingo ich neustále kontaktoval, často im telefonoval domov neskoro večer a tvrdil im, že ho zaujíma ich kariéra. Naliehal na nich, aby s ním išli na drink alebo jedlo, pozýval ich k sebe do bytu alebo hotelovej izby pod zámienkou, že im chce poskytnúť profesionálnu radu.

Dve z nich uviedli, že krátkodobo Domingovým návrhom podľahli z obavy, že keď povedia „nie“ najmocnejšiemu mužovi sveta opery, ohrozí to ich kariéru. Jedna z nich s ním mala dvakrát pohlavný styk v jednom losangeleskom hoteli. Keď odchádzal na predstavenie, položil na toaletný stolík 10-dolárovú bankovku. „Nechcem, aby si sa cítila ako prostitútka, ale nechcem, aby si platila za parkovanie,“ vysvetlil jej údajne. Inej žene sa zveril, že verí, že keď je pred vystúpením so ženou, pomôže mu to uvoľniť sa a upokojiť sa.

zväčšiť Na archívnej snímke z 27. februára 1984 spevák... Foto: TASR/AP, Steve Friedman
Placido Domingo Na archívnej snímke z 27. februára 1984 spevák Placido Domingo sa smeje s členkami známej tanečnej skupiny The Rockettes v New Yorku.

Iba jedna z týchto žien súhlasila so zverejnením svojho mena. Ide o mezzosopranistku Patriciu Wulfovú, ktorá s Domingom spievala v opere vo Washingtone. Ostatné vypovedali pod podmienkou anonymity a s odôvodnením, že stále pôsobia v brandži a majú obavy z pomsty, poníženia či ďalšieho obťažovania.

Kolegovia žien, ktoré sa stali predmetom spevákovho záujmu, ich pred ním opakovane varovali. Odporúčali im, aby s ním nikdy nezostávali osamote, ani vo výťahu. A ak s ním mali niekam ísť na jedlo, dostalo sa im rady, aby sa vyhli pitiu alkoholu.

„Nie je to tak, že chcem, aby bol potrestaný. Chcem, aby si veci uvedomil. Chcem, aby sa presne dozvedel, za aké škody je zodpovedný: za emočné, psychologické, profesijné a iné,“ povedala pre AP istá sopranistka, ktorej Domingo tvrdil, že pozýva svoje obľúbené speváčky a spevákov, aby spoločne vystupovali. Potom, čo sa s ním ale v šatni odmietla bozkávať, už od neho žiadnu ponuku ohľadom predstavenia nedostala.

Plácido Domingo počas svojej nebývalej opernej kariéry stvárnil okolo 150 rolí, na svojom konte má 4000 predstavení. Najväčšiu slávu mu prinieslo pôsobenie s Lucianom Pavarottim a José Carrerasem v zostave Traja tenori. Je držiteľom radu ocenení, medzi nimi aj niekoľkých hudobných cien Grammy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #sexuálne obťažovanie #Plácido Domingo ##meetoo

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...