Polanski sa v Benátkach neukáže, má strach z vydania do USA

Francúzsko-poľský režisér Roman Polanski nedorazí na filmový festival v talianskych Benátkach kvôli obavám, že by mohol byť zatknutý a vydaný do USA. Uviedol to server francúzskej televízie LCI s odvolaním sa na niekoľko informovaných zdrojov.

30.08.2019 13:40
Roman Polanski, Poľsko Foto: ,
Francúzsko-poľský režisér Roman Polanski.
debata

Filmár, ktorého snímka „J'accuse“ bola v Benátkach vybraná do hlavnej súťaže, je od 70. rokov na úteku pred americkou justíciou kvôli sexu s neplnoletou. Taliansko má so Spojenými štátmi od roku 1983 uzavretú dohodu o vydávaní, píše LCI.

86-ročný režisér do súťaže poslal drámu o židovskom kapitánovi Alfredovi Dreyfusovi, ktorý bol koncom 19. storočia vo Francúzsku krivo obvinený a odsúdený za špionáž pre Nemecko. Polanského snímka sa na prehliadke, ktorá sa začala v stredu, predstaví v piatok večer. Riaditeľ festivalu obhajoval kritizované zaradenie filmu do súťaže tým, že je dôležité rozlišovať medzi umelcom a človekom.

Podľa LCI sa Polanski obáva, aby sa neopakovala situácia z roku 2009, kedy ho na základe amerického zatykača zadržala na ceste do Zürichu švajčiarska polícia. Po niekoľkomesačnom pobyte v domácom väzení v Gstaade nakoniec Švajčiarsko odmietlo Polanského do USA vydať. V roku 2015 ho odmietlo vydať tiež Poľsko.

Polanski, ktorý žije vo Francúzsku, je v Spojených štátoch stíhaný kvôli sexuálnemu styku s neplnoletou v roku 1977. K pohlavnému styku s trinásťročným dievčaťom sa Polanski priznal, trvá ale na tom, že nešlo o znásilnenie, ale o dobrovoľný styk. V USA je však sex s maloletými považovaný za znásilnenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #MFF Benátky #Roman Polanski

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...