Ďalších jedenásť žien viní Placida Dominga z obťažovania

Ďalších jedenásť žien obvinilo španielskeho operného speváka Plácida Dominga zo sexuálneho obťažovania, uviedla agentúra AP.

05.09.2019 15:53
Plácido Domingo Foto: ,
Plácido Domingo na archívnom zábere.
debata

Už pred troma týždňami priniesla prvú správu s výpoveďami iných deviatich žien o nevhodnom správaní tohto španielskeho tenoristu, aj vtedy svoje meno uviedla len jedna z nich. Domingova hovorkyňa nové obvinenia označila za neetickú kampaň AP, ktorá podľa nej rovnako ako v správe z 13. augusta uvádza nepresné informácie.

„Terajšia kampaň agentúry AP, ktorá má očierniť Plácida Dominga, je nielen nepresná, ale aj málo etická. Nové tvrdenia sú plné nepresností a rovnako ako v prípade prvých výpovedí sú v mnohých smeroch jednoducho nesprávne,“ uviedla vo štvrtok Domingovej hovorkyňa Nancy Seltzer. Sám Domingo už v auguste označil vtedajšie výpovede žien za skreslené a dodal, že v dnešnej dobe sa isté normy hodnotia inak ako predtým.

Z 11 žien, z ktorých výpovedí citovala agentúra AP, uviedla svoje meno len americká sopranistka Angela Turner Wilson. Dnes štyridsaťosemročná speváčka spolupracovala s Domingom pred dvadsiatimi rokmi vo washingtonskej opere. Podľa jej tvrdení k nej Domingo raz v šatni pristúpil, keď sedela pred zrkadlom a líčila sa na predstavenie. Siahol jej vraj do výstrihu a bolestivo jej stlačil prsia. Potom podľa Turnerovej odišiel, ako by sa nič nestalo, a nechal ju tam „úplne poníženú“.

Ostatných desať žien tiež vypovedalo, že sa ich dotýkal, bez toho aby si to želali, opakovane ich žiadal o súkromné ​​schôdzky, volal im v noci alebo sa ich pokúšal „náhle bozkávať na ústa“.

V prvej správe o údajnom sexuálnom obťažovaní deviatich žien vychádzala AP z výpovedí viac ako tridsiatich ľudí z operného sveta, z ktorých väčšina si neželala zverejniť svoje meno. Niektoré ženy uviedli, že odmietnutie Domingových návrhov negatívne ovplyvnilo ich kariéru.

V reakcii na augustovú správu agentúry AP zrušil Domingovi vystúpenie orchester vo Filadelfii a opera v San Franciscu, naopak európske scény mu predstavenia potvrdili až do jesene 2020. Dominga podporila napríklad aj riaditeľka renomovaného festivalu v Salzburgu, kde potom Domingo 25. augusta zožal ovácie postojačky už pri príchode na javisko.

Dominga podporili aj niektoré jeho kolegyne, ktoré uviedli, že sa k nim vždy správal s rešpektom. Niektoré sa tiež čudovali, prečo s obvinením ženy prišli až po tridsiatich rokoch. Sám Domingo obvinenia nechápe. „Domnieval som sa, že moje správanie bolo vždy vítané a prijímané so súhlasom,“ dodal. Uviedol tiež, že „pravidlá a normy, ktoré teraz (v spoločnosti) prevažujú, sú úplne odlišné od tých v minulosti“.

V poslednej dobe sa objavilo množstvo káuz, v ktorých ženy obvinili po dlhých rokoch slávnych mužov zo sexuálneho obťažovania. Prispela k tomu takzvaná kampaň MeToo (Ja tiež), ktorá sa zrodila na jeseň 2017 v USA a po ktorej sa podobné obvinenia žien na adresu slávnych mužov začali množiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #obťažovanie #Plácido Domingo #nové

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...