Rebelka, ktorá bojovala proti všetkým, oslavuje! Pink má 40 a stále boduje

Starostlivo si udržiava imidž rebelky a v hudbe sa nebojí vystriedať mnoho štýlov od hip hopu cez rock až po rhythm & blues.

07.09.2019 08:00
debata
zväčšiť Americká speváčka Pink na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Rich Fury
Pink Americká speváčka Pink na archívnom zábere.

Neprehliadnuteľná postava svetovej pop music, americká speváčka Pink, ktorá 8. septembra oslávi štyridsiatku, vstúpila na sólovú dráhu v roku 2000 a od tej doby predala po svete na 80 miliónov kusov albumov a získala tri ceny Grammy. Trikrát koncertovala aj v Česku, raz aj v Bratislave.

Majiteľka sýteho až mierne chrapľavého hlasu priťahuje pozornosť svojráznou rečou a tiež tým, že sa nebojí otvorene povedať svoj názor na čokoľvek – od politiky cez ochranu zvierat, práva homosexuálov až po partnerské vzťahy. Predovšetkým je ale výbornou muzikantkou, čo dokazujú nielen ceny alebo výroky kritikov, ale aj priazeň jej poslucháčov.

Rok 1999: Speváčka Pink na vyhlásení Teen...
Rok 2002: Speváčka Pink na vyhlásení cien Grammy.
+17Rok 2006: Speváčka Pink na vyhlásení cien...

Fanúšikom na koncertoch predvádza prepracovanú šou, v ktorej sa nebojí vznášať na visutej hrazde či valiť sa v zorbingovej guli nad hlavami divákov a to všetko za sprievodu svetelných alebo pyrotechnických efektov. K jej najväčším hitom patria skladby Just Like a Pill, Try, Sober či So What.

Jej pseudonym (slovensky ružová) môže odkazovať do sveta čipiek a bábik Barbie, v skutočnosti ale bola Pink odmalička pekne divoká. Už v deviatich si vraj zapaľovala jednu cigaretu od druhej a v desiatich vyskúšala marihuanu. V pätnástich sa rozhodla, že nechce spievať sladké pesničky, na just si odfarbila vlasy na ružovo a začala vystupovať pod prezývkou Pink – tu vraj dostala, pretože jej v rozpakoch ružovejú líca.

Rok 2010: Speváčka Pink s manželom Carey Hartom. Foto: SHUTTERSTOCK
Rok 2010: Speváčka Pink Rok 2010: Speváčka Pink s manželom Carey Hartom.

„Mala som zelené vlasy, piercing v nose, tetovanie, bola som na všetkých naštvaná a zaujímali ma drogy. Bola som proti všetkému. V tom veku si myslíte, že viete všetko. Myslím, že som vtedy potrebovala objať. Ale zmlátila by som každého, kto by sa o to pokúsil,“ zverila sa neskôr. V sedemnástich rokoch prekonala prvý potrat a potom podľa svojich slov ešte niekoľko ďalších.

Pink sa narodila ako Alecia Moore a vzťah k hudbe získala hlavne vďaka otcovi Jamesovi. Veterán z Vietnamu, ktorý hral na gitaru, bol pre ňu hviezdou. Nepokojná Aleciina povaha sa naplno prejavila s nástupom puberty. Robila tanečnicu v nočnom bare, spievala sprievodné vokály v hiphopovej kapele a v 14 rokoch zložila prvú pesničku. „Keď začnem písať pesničky, sústredím sa len na seba, je to môj spôsob terapie a vždy to tak bolo,“ zverila sa raz Pink.

Rok 2004: Speváčka Pink počas koncertu v... Foto: Pravda, Marek Velček
Rok 2004: Speváčka Pink Rok 2004: Speváčka Pink počas koncertu v Bratislave.

Už jej debutový album Can not Take Me Home (2000) bol v USA dvakrát platinový. Nasledujúci album M!Ssundaztood (2001) natočila Pink rýchlo a prišiel ešte väčší úspech, navyše po celom svete. Za pomoci pesničkárky Lindy Perryovej, bývalej členky 4 Non Blondes, sa priblížila viac rocku. Spolupráci so známymi menami sa nevyhýbala ani neskôr. Na doske Try This (2003) sa spojila s Timom Armstrongom, gitaristom punkerov Rancid, a známi producenti sa podpísali aj pod albumy Funhouse (2008) a The Truth About Love (2012).

Z albumu Im Not Dead z roku 2006 pochádza pieseň Stupid Girls, v ktorej zosmiešňuje správanie hviezd šoubiznisu, v skladbe Dear Mr. President zase kritizuje politiku vtedajšej americkej hlavy štátu Georgea W. Busha. Zatiaľ poslednú, ôsmu štúdiovú platňu s názvom Hurts 2B Human vydala tento rok v apríli a poslucháčom na nej predvádza svoju zamyslenejšiu polohu.

Speváčka, ktorú časopis People zaradil v roku 2013 medzi desiatku najkrajších žien sveta, je od roku 2006 vydatá za motokrosového pretekára Careyho Harta. Má s ním osemročnú dcéru Willow Sage a dvojročného syna Jamesona Moona.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hudba #spev #rebelka #Pink #štyridsať #jubileá hviezd #divoká

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....