J.K. Rowling venovala milióny! Podporila boj s chorobou, ktorá ju pripravila o mamu

Autorka Harryho Pottera J.K. Rowling venovala centru, ktoré nesie meno po jej zosnulej matke, štedrý finančný dar na výskum liečby sklerózy multiplex.

13.09.2019 14:00
J. K. Rowlingová Foto: ,
Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka J. K. Rowlingová.
debata

Dar vo výške 15,3 milióna britských libier (v prepočte približne 17,2 milióna eur) oznámila vo štvrtok. Použijú ho na nákup nového vybavenia v centre pri University of Edinburgh v Škótsku. Matka autorky trpela na sklerózu multiplex, známu aj ako roztrúsená mozgovomiechová skleróza, a zomrela vo veku 45 rokov.

Nový príspevok nasleduje po významnom dare z roku 2010, ktorý na univerzite rozbehol kliniku Anne Rowling. Samotná spisovateľka povedala, že ju povzbudili dosiahnuté pokroky a je hrdá, že klinika okrem dôležitého výskumu poskytuje aj praktickú podporu a starostlivosť pre ľudí s roztrúsenou sklerózou.

J.K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na základe príbehov o Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých hlavného hrdinu bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001). Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013), Hodvábnik (2014), V službách zla (2015) a Smrtiaca biela (2018).

debata chyba
Viac na túto tému: #skleróza multiplex #J.K. Rowlingová

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...