Herečka Éva Bandor: Chcem zostať prirodzená, tak, ako Milka Vášáryová

Slovenská herečka Éva Bandor je za každých okolností za ľudskú prirodzenosť.

21.09.2019 00:00
Éva Bandor Foto: ,
Herečka Éva Bandor a režisér Peter Bebjak.
debata

„Je to veľmi zaujímavé, lebo začiatkom septembra som mala narodeniny, štyridsaťosem rokov, takže tie hodinky tikajú aj nad mojou hlavou a sama nie som výnimka, no myslím si, že sa treba držať v prirodzenosti, byť stále tým človekom, ktorým naozaj sme… Nepotrebujeme si dávať všelijaké umelé veci, a o to viac, keď sme herci, pretože práve my musíme predsa pracovať so svojou tvárou a čo sa nás týka ako ľudí, je úplne normálne, že aj my máme všelijaké osudy a zažívame všeličo možné – lásku, šťastie, smrť… Všetko sa to deje aj okolo nás a nejako sa to do nás zapisuje, všetko to máme v očiach a netreba to meniť… Tak, ako to nikdy nemenila napríklad Milka Vášáryová alebo Zuzka Kronerová, moje obľúbené slovenské herečky… Myslím, že pre herca je ten výraz dôležitý, využívame ho neustále, na filmovom plátne aj na javisku,“ poznamenala v rozhovore herečka, ktorá sa akurát podľa vlastných slov chystá vo väčšej miere venovať práve nakrúcaniu. „Budem teraz točiť v Maďarsku aj na Slovensku, stále dostávam nejaké príležitosti, čo je super. Veľmi ma to baví a mám z toho radosť,“ podotkla rodáčka zo Štúrova.

Ako sa zároveň netají, svoje roly často konzultuje okrem režiséra i s dvanásťročnou dcérkou Fanny. „Často o tom, čo robím, s Fanny hovoríme. Hovorím jej o divadle aj o nakrúcaniach a beriem ju aj na premiéry. Už si na to zvykla a je to moja veľmi presná kritička. Vždy musí vedieť, aké šaty si obliekam a hovorí mi, či je to dobré alebo nie. Je na mňa prísna, aj keď je aj moja veľká fanúšička,“ prezradila Bandor, ktorá sa len prednedávnom objavila v novej česko-slovenskej rozprávke Hodinárov učeň režisérky Jitky Rudolfovej. „Fanny som zobrala na premiéru do Prahy, pozerali sme film v češtine a ja som jej ho súbežne prekladala do maďarčiny,“ zasmiala sa herečka.

V divadle sa zas v rámci rozprávkového repertoáru objavila svojho času v hre Kniha džunglí. „Tam som hrala hada Káa, to som mala veľmi rada,“ povedala Bandor.

V intenzite hereckej práce, ako aj v snahe o čo najvernejšie prevedenie nie je podľa nej medzi rozprávkou a drámou žiadny rozdiel. „Rozprávku treba hrať takisto vážne a treba ju brať rovnako vážne, ako keď pracujete napríklad na Troch sestrách alebo robíte nejakého Shakespeara či Dostojevského. Ja si myslím, že to je základ. Deti sú totiž veľmi prísni a veľmi inteligentní diváci. Netreba ich podceňovať, nič vám neodpustia,“ dokončila s úsmevom.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #Eva Bándor

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...