Princ Harry navštívil mínové pole - 22 rokov po svojej matke Diane

Britský princ Harry, vojvoda zo Sussexu, navštívil v piatok čiastočne vyčistené mínové pole v Angole so zámerom upriamiť pozornosť na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú tieto nástražné systémy.

28.09.2019 00:00
Britský princ Harry Foto: ,
Britský princ Harry, vojvoda zo Sussexu, navštívil v piatok 27. septembra 2019 čiastočne vyčistené mínové pole v Angole so zámerom upriamiť pozornosť na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú tieto nástražné systémy. Stalo sa tak 22 rokov po tom, ako rovnakú lokalitu navštívila jeho medzitým zosnulá matka Diana, princezná z Walesu.
debata (6)

Stalo sa tak 22 rokov po tom, ako rovnakú lokalitu navštívila jeho medzitým zosnulá matka Diana, princezná z Walesu.

Harry, majúc na sebe ochranný výstroj, sa prešiel cez bývalú delostreleckú základňu neďaleko mesta Dirico na juhovýchode krajiny, informuje stanica BBC. Lokalita je označená červenými varovnými tabuľkami s lebkou a hnátmi. Diana upútala svetovú pozornosť v roku 1997, keď sa v Angole prešla cez ostré mínové pole. Harry zavítal na dané miesto s rovnakou charitatívnou organizáciu ako jeho matka – HALO Trust, ktorá sa zasadzuje za zákaz nášľapných mín.

Personál tejto organizácie pracuje od augusta na danej lokalite, ktorá bola zamínovaná protivládnymi silami v roku 2000, keď sa sťahovali zo základne. HALO Trust (Hazardous Area Life-support Organization) dúfa, že miesto bude kompletne odmínované do konca októbra.

Princ Harry počas návštevy demínovaného poľa v... Foto: Reuters, POOL
Princ Harry počas návštevy demínovaného poľa v Angole. Princ Harry počas návštevy demínovaného poľa v Angole.

Harry počas svojej návštevy previedol kontrolovaný odpal protipechotnej míny. „Pozemné míny sú nezahojenou jazvou vojny. Ich odstránením pomáhame tejto komunite nájsť mier, s ktorým prichádza príležitosť. Okrem toho tak môžeme ochraňovať rozmanité a jedinečné prírodné prostredie, ktorého oporou je rieka Kuito,“ povedal Harry.

Pozemné míny sú temným pozostatkom 27 rokov trvajúcej občianskej vojny v Angole, ktorá sa skončila v roku 2002, avšak neznámy počet aktívnej munície odvtedy zranilo a zmrzačilo tisíce ľudí.

Vojvoda v júni podporil iniciatívu poskytujúcu 47 miliónov libier na odmínovanie a likvidáciu arzenálu v rozľahlom chránenom území Angoly, dopĺňa stanica Sky News. Tamojšia vláda investuje tieto fondy do organizácie HALO Trust, ktorá začne päťročný program zameraný na vyčistenie 153 mínových polí v juhovýchodnej provincii Cuando Cubango, kde sa nachádza národný park Longa-Mavinga.

Princ Harry počas návštevy demínovaného poľa v... Foto: Reuters, POOL
Princ Harry počas návštevy demínovaného poľa v Angole. Princ Harry počas návštevy demínovaného poľa v Angole.

Harry a jeho manželka Meghan v pondelok pricestovali do Juhoafrickej republiky (JAR). Ide o ich prvú zahraničnú cestu od narodenia prvého spoločného potomka Archieho. Harry zamieri aj do Botswany, Angoly a Malawi – na žiadosť britského ministerstva zahraničných vecí samostatne bez rodiny.

Harry (34), vnuk britskej kráľovnej Alžbety II. a siedmy v nástupníckej línii na trón, je častým návštevníkom južnej časti Afriky, kam chodieva kvôli starostlivosti o životné prostredie alebo tráveniu dovolenky. Cesta bude trvať do 2. októbra.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #princezná Diana #nebezpečenstvo #Angola #mína

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....