Herečka Zuzana Konečná: Tiež som sa stretla so šikanovaním

Slovenská herečka Zuzana Konečná mala podľa vlastných slov od detstva veľkú oporu vo svojej rodine.

05.10.2019 00:00
Zuzana Konečná Foto: ,
Herečka Zuzana Konečná.
debata (3)

"Ja som mala vždy silné väzby so svojou rodinou, preto keď som bola malá a niekto začal, že ‘Poď s nami toto a toto!‘ a mne to prišlo, že ‘Nie, veď to nie som ja…‘, tak som do toho proste nešla. Pomyslela som si na svoju rodinu a nenechala som sa stiahnuť,“ povedala.

V detstve to vraj mávala, ako mnohí, často celkom ťažké. „Rôzne vás šikanujú alebo nie ste dosť dobrý a chcete niekam zapadnúť… Tiež som sa s tým stretla, no keď má človek bohatú rodinu, keď ho rodina dobre živí, a teraz nemyslím finančne, ale v hodnotách – ani to netreba nejako veľmi preháňať s pozornosťou a netreba to dieťa rozmaznávať, stačí, keď mu rodičia dobre vysvetlia, ako svet chodí a kde tie hodnoty sú – tak si myslím, že to má dotyčný potom v niečom na tom svete jednoduchšie,“ podotkla 34-ročná Bratislavčanka. „Keď nie je silná rodina, tak sa ten jedinec hľadá, nevie, čo so sebou. Ide do školy, tam mu niečo rozprávajú, povie si ‘Jasné, nemám podporu doma, tak tu mám kamarátov!‘ a môže o to ľahšie do niečoho spadnúť,“ dodala Konečná.

Posudzovanie a odsudzovanie druhých a rôzne skryté i priame formy šikany sú dnes pritom podľa nej ešte oveľa radikálnejšie ako kedysi. „Myslím si, že to je podporené aj tým, čo máme stále pred očami. Nechcem tu hovoriť ako stará babka, ale vidím to aj na sebe. Človek ide po ulici a vidí všade vystavené modelky a hneď si hovorí ‘Kokos, mala by som schudnúť…' Myslím, že ako dieťa som nebola až pod takým tlakom, nebola som konfrontovaná až s takým porovnávaním. Teraz je to ozaj extrémnejšie a človek oveľa ťažšie zisťuje, kým naozaj vo svojom vnútri je a tým pádom sa mu ťažšie hľadá tá preňho správna cesta, ktorou by mal v živote ísť. Asi je v spoločnosti celkovo absencia hodnôt. Neviem, čím to je, ale dúfam, že to bude lepšie,“ zamyslela sa herečka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Konečná

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...