Nikodým a Majeský: Pri záchrane života ide panika bokom

Práve strach častokrát ľudí v krízových situáciách ochromí a následne nie sú schopní podať prvú pomoc.

19.10.2019 00:00
Marek Majeský Foto: ,
Herec Marek Majeský.
debata

„V stresových situáciách, mám to šťastie, nepanikárim a okamžite začnem konať veľmi racionálne. Všetky emócie idú bokom a dokážem byť praktický,“ začína opisovať moderátor Martin Nikodým. Aj on sa stal súčasťou Dňa záchrany života, ktorého je na Slovensku organizátorom Slovenská resuscitačná rada. Tá sa okrem iného vrámci tohto dňa snaží informovať verejnosť o dôležitosti poskytnutia prvej pomoci a o potrebe vedieť ju poskytnúť. „Prišiel som ako prvý k dopravnej nehode, k čelnej zrážke, ktorá sa stala asi 15 sekúnd predtým, než som zastavil. Dokázal som zmobilizovať svoje sily a poskytol som prvú pomoc,“ opísal obľúbený moderátor.

Na otázku, či by dokázal poskytnúť prvú pomoc, odpovedal aj herec a Marek Majeský. „Tým, že pochádzam z medicínskej rodiny a môj otec je lekár, myslím si, že v krízovej situácii by som sa zachoval prakticky, vedel by som pomôcť a nepanikáril by som. Ale zatiaľ som to urobiť nikdy nemusel,“ opísal Majeský. Okrem Nikodýma a Majeského Deň záchrany života podporili Barbora Krajčírová, Beáta Dubasová, Kristína Madarová, Miss Slovensko 2019 Frederika Kurtulíková, komik Fero Joke ďalší. „Najpovolanejším“ medzi nimi bol počas podujatia bezpochyby obľúbený Fero Joke. „Ja mám vyštudovanú strednú zdravotnícku školu a 10 rokov som pracoval v nemocnici, kde som resuscitoval aj stokrát,“ prekvapil. Pomôcť komukoľvek priamo na ulici by tak preňho nebol problém ani dnes, strach by mu ruky nezväzoval.

Práve strach, ako uvádza predseda a zakladateľ SRR MUDr. Jozef Kőppl, častokrát ľudí v krízových situáciách ochromí. „Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť prvú pomoc, pretože jediné zlé, čo môžu spraviť je, že neurobia nič. Na Slovensku je veľa možností, ako absolvovať základné kurzy prvej pomoci,“ povedal.

K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie doma, kde sú jedinými svedkami udalosti členovia rodiny. Pokiaľ vedia ako resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj – až trojnásobne. Dnes je však kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) poskytovaná iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. Slovenská resuscitačná rada odporúča výhradne ručnú KPR, ktorá má tri jednoduché kroky:

1. Skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje
2. Zavolať 112
3. Stláčať rýchlo a tvrdo stred hrude do doby, kým dorazí pomoc

O tom, ako poskytnúť kardiopulmonálnu resuscitáciu (KPR) pripravili spoločný raper klip Separ a herec Michal Kubovčík. Aj v ňom nájdete návod, ako na to. Pozrite si ho!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #Martin Nikodým #Deň záchrany života #KPR

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...