Pavel Kříž: Každý si tu dnes žije taký život, aký si urobí

Český herec Pavel Kříž je nadšený príbehom Nathana Zuckermana, hlavného hrdinu autobiografickej knihy Pražské orgie amerického autora Philipa Rotha.

21.10.2019 00:00
Irena Pavlásková (vľavo) a herec Pavel Kříž Foto:
Režisérka Irena Pavlásková (vľavo) a herec Pavel Kříž na bratislavskej premiére filmu Pražské orgie.
debata

Zuckerman je americký spisovateľ, ktorý sa v polovici 70. rokov vydáva do Prahy, aby tam pátral po rukopise umučeného židovského autora. V krajine devastovanej totalitným režimom pritom spoznáva spisovateľov, ktorých diela boli zakázané, a je svedkom, ako nemožnosť vyjadrenia a vytvárania imaginárneho sveta na papieri privádza pražských intelektuálov ku konštruovaniu akejsi grotesknej divadelnej ilúzie, v ktorej sa môžu cítiť aspoň na chvíľu slobodne.

„Zaujímal ma pohľad človeka, ktorý priletel z iného sveta do určitej doby, kde toto všetko zažil. Potom ho zatkli, deportovali z krajiny, do Československa sa vrátil až v roku 1990… Fascinoval ma pohľad človeka, ktorý tu nežil, na to, čo tu videl a prežil,“ uviedol Kříž.

Pražské orgie, ktoré sú záverečnou časťou tetralógie líčiacej Zuckermanov prerod na úspešného spisovateľa, sa stali predlohou nového rovnomenného filmu režisérky Ireny Pavláskovej. Ten prišiel do slovenských kín vo štvrtok a Pavel Kříž v ňom stvárňuje jednu z ústredných postáv. „Hrám tam úspešného režiséra, ktorý bol po ruskej okupácii vyhodený tak, ako sa ten režim zbavil mnohých ďalších. A robí v kotolni. Je to vlastne sprievodca hlavného hrdinu Nathana, ktorý priletel do Prahy. Ja ho po tej Prahe vodím,“ ozrejmil herec. „Je to človek, ktorý sa s životnou zmenou, že sa v pomerne krátkom čase ocitol z divadla v kotolni, ťažko vyrovnáva. Má v sebe veľký smútok, no postavil si štít z cynizmu a zvláštneho humoru, ktorým tomu Američanovi hovorí tie veci tak, ako v tej krajine sú,“ priblížil Kříž.

Osobne si známy herec na 70. roky veľmi nespomína. „V tom čase, keď sa odohráva táto knižka, som bol ešte relatívne mladý, takže som to nevnímal tak intenzívne. To, čo sa tu dialo, som začal vnímať až začiatkom 80. rokov. Vtedy už to človek, samozrejme, registroval. Čím ste boli starší, tým viac ste si uvedomovali, kde to žijete a čo bol ten režim zač,“ podotkol 58-ročný rodák z Brna. „Ja si myslím, že je dobre, že sa tie naše krajiny znormálnili, že sa môžu počítať medzi normálne. Hovorí sa o tom vzletne, aká sloboda u nás po páde režimu nastala. Ja tomu hovorím, že to je normálne. Považujem to za normálne. Vždy hovorím len – krajina normálna, v ktorej človek môže viesť normálny život. Každý si tu dnes žije taký život, aký si urobí a je to len na ňom. To je dobre, nie? Tak by to malo byť,“ usúdil sympatický herec, ktorý sa ešte v septembri objavil na plátnach slovenských kín v snímkach Pomaľované vtáča Václava Marhoula a Casino.sk Jána Sabola.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Kříž #Pražské orgie

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....