Belgická princezná Elisabeth oslavovala 18! Počas veľkého dňa žiarila v bielej

Belgická princezná Elisabeth, najstaršia zo štyroch detí kráľa Filipa, dosiahla v piatok 18 rokov a po právnej stránke už bude schopná nahradiť vo funkcii svojho otca.

26.10.2019 00:00
Belgická princezná Elisabeth Foto: ,
Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov.
debata (2)

K takejto situácii by podľa televíznej stanice RTBF mohlo dôjsť v prípade, ak kráľ Filip abdikuje alebo skoná bez toho, aby určil nejakého regenta. Kráľovský kronikár Patrick Weber pre RTBF pripomenul, že Filip je „mladý panovník“, má 60 rokov a je vo funkcii iba šesť rokov. Pre princeznú Elisabeth – kňažnú z Brabantska alebo Elisabeth Belgickú, ako ju titulujú médiá – sa ani po dosiahnutí plnoletosti prakticky nič nemení, bude pokračovať vo svojom vzdelávaní a príprave na úlohu budúcej panovníčky. Zároveň však urobila symbolické gesto, keď sa rozhodla vzdať sa štátnych dotácií, na ktoré má po dosiahnutí veku 18 rokov nárok.

Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov... Foto: Reuters, YVES HERMAN
Belgická princezná Elisabeth Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov - pózuje s tanečníkmi, ktorí sa zúčastnili aj oficiálneho ceremoniálu.

Historik Vincent Dujardin pre RTBF vysvetlil, že formovanie budúcej hlavy štátu musí byť šikovnou kombináciou toho, čo chce a čo musí z titulu svojej budúcej funkcie napĺňať. Očakáva sa, že vo všeobecnej rovine zvládne základy práva, histórie a hospodárstva, má hudobné a tanečné vzdelanie, hrá na klavíri, zároveň však musí dbať na dôležitú reprezentačnú úlohu ako člena kráľovskej rodiny, ktorý raz zasadne na trón.

Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov. Foto: Reuters, YVES HERMAN
Belgická princezná Elisabeth Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov.

Princezná ukončila základné vzdelanie na katolíckej strednej škole v Bruseli a bola prvá z kráľovskej rodiny, čo chodila do flámskej školy. V súčasnosti je študentkou strednej školy Atlantic College vo Walese a očakáva sa, že po získaní medzinárodnej maturity v roku 2020 bude pokračovať vo vysokoškolských štúdiách na niektorej známej univerzite v zahraničí. Čím sa vyhne zbytočným politickým sporom v rodnej krajine, či by mala študovať v regióne Flámsko alebo vo frankofónnom Valónsku.

Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov,...
Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov,...
+1Belgická princezná Elisabeth oslávila 18 rokov.

Po dosiahnutí plnoletosti má korunná princezná nárok na poberanie dotácie vo výške takmer 920 000 eur ročne. Táto suma je určená na zaplatenie nákladov pre jej poradcov, ktorí jej pomáhajú v príprave na budúce panovnícke povinnosti. Keďže však študuje, rozhodla sa štedrej dotácie vzdať, čo historik Dujardin označil za „múdry ťah“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #princezná Elisabeth

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...