Krásna Wittová: Takto vnímam ženy pochádzajúce z východného Nemecka

Niekdajšia slávna východonemecká krasokorčuliarka Katarina Wittová vysoko oceňuje ženy pochádzajúce z východného Nemecka.

27.10.2019 16:00
debata (2)

V rozhovore, ktorý cez víkend zverejnil denník Tagesspiegel, niekoľkonásobná majsterka sveta a olympijská víťazka tiež povedala, že vďaka svojej minulosti v už neexistujúcej NDR sa teraz cíti byť slobodnejšia a tolerantnejšia než mnohé ženy na západe Nemecka.

Katarina Witt (v strede) a pri nej  Elizabeth... Foto: SITA/AP
Katarina Witt Katarina Witt (v strede) a pri nej Elizabeth Manley a Debi Thomas v roku 1988.

„Tam, kde hociktoré západné ženy mojej generácie ešte bojujú s tým, čo musela zvládať generácia ich rodičov, ja zisťujem, že viem byť oveľa slobodnejšia, nezávislejšia, liberálnejšie, oveľa tolerantnejšia,“ uviedla 53-ročná Wittová. „Pre mňa boli muž a žena vždy rovnocenní, čo platilo aj v dome mojich rodičov, ale aj v škole a pri mojich priateľov,“ konštatovala bývalá krasokorčuliarska hviezda. Preto je pre ňu zatiaľ „potvrdením kvality“ byť ženou narodenou vo východnom Nemecku.

Krasokorčuliarka Katarina Wittová. Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Katarina Witt Krasokorčuliarka Katarina Wittová.

Olympijská víťazka zo Sarajeva v roku 1984 a z Calgary o štyri roky neskôr sa v rozhovore tiež posťažovala, že východní Nemci sú 30 rokov po páde Berlínskeho múru stále ignorovaní. Ako príklad uviedla televízny program venovaný hudbe osemdesiatych rokov, v ktorom nedávno hosťovala: „Zábavná relácia, ale nebola tam zastúpená naša hudba z NDR, ani naše filmy, ani naše seriály.“

Cez ďalšie výhrady podobného druhu však Wittová všetky zmeny, ku ktorým došlo, hodnotí kladne. „Zjednotenie Nemecka bolo správne. Ale na to (na prípravu) vydať sa touto cestou, bolo príliš málo času,“ dodala športovkyňa.

Západní novinári ju označovali za „najkrajšiu tvár socializmu“ a kritici poukazujú na to, že mladučkú krasokorčuliarku východonemecký režim využil k svojej propagácii.

Wittová je vďaka svojim športovým úspechom v Nemecku dodnes žiadaným hosťom sledovaných televíznych programov aj televízniu komentátorkou svetových krasokorčuliarskych súťaží.

Wittová až do pádu režimu reprezentovala Nemeckú demokratickú republiku. Jej úspechy, ale aj pôvab, pútali pozornosť sveta. Dnes je z nej zrelá päťdesiatnička, v decembri oslávi 54. narodeniny, a stále krásna žena. Niekdajší sexidol východného a neskôr aj západného Nemecka si dokonca zapózoval aj pre magazín Playboy – bolo v roku 1998 a Wittová mala vtedy 32 rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Katarina Witt

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...