Vojvodkyňu Meghan podporili poslankyne, kritizovali médiá, ktoré jej ubližujú

Desiatky britských poslankýň v utorok podporili manželku princa Harryho Meghan Markleovú v súvislosti so spôsobom, akým o nej a o jej rodine informujú niektoré britské médiá.

31.10.2019 09:18
debata (3)
Princ Harry a jeho manželka Meghan, vojvodkyňa... Foto: SITA/AP, Dominic Lipinski
Princ Harry a jeho manželka Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu Princ Harry a jeho manželka Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu na archívnom zábere.

V liste, ktorý vojvodkyni zo Sussexu poslali, sa ohradili proti „hnusným a zavádzajúcim“ správam, ktoré vraj často majú „staromódny a koloniálny podtón“. Solidaritu takto vyjadrilo 72 členiek parlamentu z celého politického spektra.

Markle nedávno podala žalobu na bulvárny denník Mail on Sunday kvôli zverejnenia jej súkromného listu a jej právnici hovorili o „kampani chybných a nactiutrhačných článkov“. Princ Harry sa podľa agentúry Reuters nechal počuť, že prístup médií k jeho americkej manželke pripomína správanie novinárov voči jeho tragicky zosnulej matke, princeznej Diane.

„Chceli sme vyjadriť našu solidaritu s vami a postaviť sa proti často hnusnej a zavádzajúcej povahe článkov vydávaných niekoľkými našimi národnými novinami, ktoré sa týkajú vás, vášho charakteru a vašej rodiny,“ uviedli poslankyne. Iniciatívu zorganizovala labouristická politička Holly Lynch.

Podľa otvoreného listu postup novinárov v niektorých prípadoch narušoval súkromie vojvodkyne, ktorá v máji porodila syna Archieho. Ešte znepokojujúcejšie sú vraj „staromódne, koloniálne podtóny“ v niektorých správach o niekdajšej herečke Markleovej.

„Od celoštátnych médií očakávame dostatok integrity na to, aby dokázali rozlíšiť, kedy je správa v národnom záujme, a kedy je jej cieľom ublížiť žene bez akéhokoľvek zrejmého dôvodu. (…) Použijeme prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme zabezpečili, že naša tlač bude rešpektovať vaše právo na súkromie a prejavovať úctu, a že jej správy budú pravdivé,“ uzatvárajú poslankyne.

Harry a Meghan obvinili médiá z „neutíchajúcej propagandy“ a šikanovania. O tlaku plynúcom z intenzívnej pozornosti novinárov hovorili v dokumente odvysielanom tento mesiac televíziou ITV. Vojvodkyňa uviedla, že už v počiatkoch jej vzťahu s princom dostala od britských priateľov varovanie ohľadom bulvárnej tlače. „Nikdy som si nemyslela, že to bude jednoduché, ale myslela som si, že to bude férové,“ povedala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #list #podpora #bulvár #poslankyne #vojvodkyňa Meghan

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...