Francúzskym filmom otriasa škandál! Režisér ju mal obťažovať, keď mala 12

Francúzskou kinematografiou otriasa škandál okolo sexuálneho obťažovania, z ktorého herečka Adèle Haenel obvinila režiséra Christopha Ruggia.

07.11.2019 17:29
Herečka Adele Haenel na archívnom zábere z... Foto: ,
Herečka Adele Haenel na archívnom zábere z filmového festivalu v Cannes.
debata (1)

Tridsaťročná herečka v pondelkovom rozhovore otvorene opísala, ako bola v čase, keď medzi svojím dvanástym a pätnástym rokom natáčala film Diabli, permanentne vystavená sexuálnym útokom. Ruggie jej obvinenia odmietol, prípad ale začala v stredu vyšetrovať prokuratúra.

Haenel v interview pre server Mediapart povedala, že sa jej Ruggie napríklad dotýkal na nevhodných miestach a bozkával ju na krk. „Vytvoril systém, ako ma izolovať, ako ma každý víkend dostať k sebe do bytu. Ten muž mal skoro štyridsať a každý týždeň sa dokázal dostať do jednej miestnosti s mladou dievčinou, ktoré malo medzi 12 a 15. rokom, a skúšal ju ohmatávať,“ povedala herečka. Jej opis udalostí nasledoval potom, čo server Mediapart viedol sedemmesačné vyšetrovanie, ktoré sa Ruggiovho správania týkalo. Podľa reportérov ďalší svedkovia podporili verziu udalostí, ako ju herečka opísala.

Haenel tvrdí, že nikdy nemala v úmysle režiséra obviniť verejne a neobrátila sa ani na políciu. Názor vraj zmenila potom, čo zazrela dokumentárny film Leaving Neverland, v ktorom o svojich skúsenostiach s dlhoročným sexuálnym zneužívaním hovoria niekdajší blízki priatelia speváka Michaela Jacksona. Herečka nechce na Ruggieho podať trestné oznámenie ani teraz, filmárov ale napriek tomu začala pre podozrenie zo sexuálneho napadnutia a zneužitia maloletých vyšetrovať parížska prokuratúra.

Ruggie po zverejnení rozhovoru obvinenia odmietol. Svoj niekdajší vzťah k mladej herečke označil za „profesionálny a cituplný“, pripustil však, že sa mohol nevedomky dopustiť niektorých prešľapov. „Netušil som, že môj obdiv k nej a nádeje, ktoré som do nej vkladal, môžu – vzhľadom k jej mladému veku – byť pochopené ako nevítané. Ak sa to stalo … potom sa ospravedlňujem,“ uviedol režisér. Ten zároveň podotkol, že celá záležitosť nenávratne poškodila jeho povesť.

Už začiatkom týždňa Ruggieho zo svojich radov vylúčila Asociácie francúzskych režisérov SRF. Haenelovú naproti tomu podporilo viacero jej kolegýň. „Adele, tvoja odvaha je naozaj veľkorysý dar … Prerušila si ťaživé ticho,“ napísala na Instagrame herečka Marion Cotillard.

Pre Haenelovú bol film Diabli z roku 2002 debutom. Od tej doby sa objavila vo viac ako dvoch desiatkach snímok a bola považovaná za veľký herecký talent. Venuje sa aj réžii. Do svojich filmov ju obsadili okrem iného bratia Dardennovci a získala dve filmové ceny Cézar. Film Portrét dievčaťa v plameňoch, kde hrá jednu z hlavných rolí, tento rok súťažil na festivale v Cannes.

1 debata chyba

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....