Slobodu potrebujem, aby som bol mentálne zdravý, hovorí Lukáš Adamec

Slovenský spevák Lukáš Adamec si slobodu, ktorú dnes má, nesmierne váži a aj keď si to na vlastnej koži nezažil, za zmeny, ktoré sa udiali v '89-tom veľmi ďakuje.

11.11.2019 08:30
Na párty sa ukázal aj víťaz Superstar Lukáš... Foto:
Spevák a víťaz Superstar Lukáš Adamec.
debata (2)

„Ja som bol v tom čase síce ešte dieťa, nič, nula, infant, no uvedomujem si, že si slobodu treba vážiť a je dobre, že sa takéto veci pripomínajú. Ľudia sa v tom čase vzopreli systému a spravili niečo pre to, aby to tu bolo inak a teraz je doba, ktorá si podľa mňa vyžaduje niečo podobné. Už dlhšie mám pocit, že sa tu čaká len na to, kým sa ľudia zmobilizujú a môže sa stať to isté. Predpokladám, že to mnohí cítia podobne,“ poznamenal spevák.

Či by sa však verejne postavil za slobodu aj pred tridsiatimi rokmi, si odvážne tvrdiť netrúfa. „Byť koži tých ľudí v '89-tom, pravdepodobne by som urobil to isté a možno by som sa za tú slobodu postavil aj verejne. Neviem to však povedať s určitosťou, teraz sa to každému ľahko hovorí…," vyhlásil Adamec.

"Nezažil som to a síce viem, čo sa mi zdá z mojej dnešnej pozície správne, no kto vie, možno by mali na mňa v tej dobe nejakú páku, možno by sa mi vyhrážali, že sa stane niečo niekomu z mojej rodiny alebo niečím iným a ja by som bol tak v úzkych, že by som sa radšej stiahol a k ničomu by som sa radšej nevyjadroval… To sa vtedy robilo často, robili sa rôzne ťahy, aby boli ľudia ticho,“ podotkol 32-ročný rodák z Košíc.

O to viac, že vníma, ako to v Československu kedysi bolo, je podľa vlastných slov dnes vďačný, že sa môže každý deň slobodne nadýchnuť a robiť a hovoriť si, čo práve chce. „Rešpektujem aj nejaké hranice, no inak je pre mňa veľmi dôležité, že si môžem robiť a hovoriť, čo chcem. Je to taká trochu detská alebo chlapská sloboda, no mám ju rád a vlastne ju aj potrebujem. Potrebujem ju na to, aby som bol mentálne zdravý. Keby som si ju nemohol uplatniť, bol by som nervózny a nešťastný. Každý podľa mňa potrebuje možnosť nadýchnuť sa a nebyť niekde v niekým iným stanovených hraniciach. To nemám rád. A neznamená to, že by som šiel do revolúcie zakaždým, keď sú nastolené nejaké pravidlá, no v prípade, že sa mi nezdajú, pokiaľ nie sú naozaj opodstatnené, tak ich dodržiavať nechcem a zvyčajne si aj zabezpečím slobodu tým spôsobom, že ich skrátka nedodržiavam,“ zasmial sa sympatický spevák. „Ďakujem, že mám dnes tú možnosť,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sloboda #Lukáš Adamec #17. november 1989 #revolúcia

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...