Vlastina Svátková: Ako za socializmu ľudia žili, by som dokázala počúvať hodiny

Slovenská herečka Vlastina Svátková s rodičmi revolúciu v ’89-tom príliš neprežívala.

17.11.2019 00:00
Vlastina Svátková Foto:
Vlastina Svátková na premietaní snímky Môj príbeh.
debata (18)

Mala vtedy 7 rokov a ako hovorí, dodnes ju mrzí, že ju rodičia nezapojili do diania a nemohla si naplno vychutnať revolučnú atmosféru. To, že sa má lepšie, ako ľudia kedysi a ako veľmi si váži slobodu, ktorá jej dnes prináleží, si uvedomila až ako staršia.

„V ’89-tom som bola ešte malá, mala som sedem rokov, takže si z toho obdobia veľa nepamätám, iba to, ako som v prvej triede dostala do žiackej knižky nejakú poznámku a vytrhla som si ju, a tak mi mama zakázala ísť na lampiónový sprievod, ktorý sa vtedy u nás v Myjave konal,“ pousmiala sa v rozhovore. „Nežnú revolúciu som v tom čase nevnímala, čo mi z dnešného pohľadu príde ľúto. Keby mi rodičia rozprávali viac o slobode, o tom, čo sa deje, ako ľudia bojujú za novú budúcnosť, bola by som im vďačná, ale chápem, že to vtedy brali tak, že sme deti, ktoré ešte nič nechápu… Myslím, že je dobré každý deň si uvedomovať, že my za slobodu bojovať nemusíme, že ju máme a že sa máme vlastne v porovnaní s tým, ako sa mali ľudia za bývalého režimu, celkom dobre…,“ poznamenala sympatická herečka.

O tom, ako za socializmu ľudia žili, by podľa vlastných slov dokázala počúvať aj hodiny. „Je podľa mňa dôležité zdieľať tieto spomienky, aby sme si uvedomovali hodnotu toho, čo máme dnes, no nie vždy to rodičia robia… Podľa mňa je fajn, keď deťom rozprávajú, ako chodili do Tuzexu a nemohli si kúpiť čokoľvek. Môj muž má napríklad zážitky, že vždy, keď mali niečo navyše, niečo špeciálne, dostali to od strýka z Nemecka. To bola krajina, kde bolo všetko, všetky tie rifle a rôzne nápoje a sladkosti, ktoré sme tu nemali. A páči sa mi, keď o tej dobe vznikajú filmy. Je dobré, keď od toho neodvraciame pozornosť a vnímajú to aj tie naše deti, ktoré to vlastne nikdy nezažili,“ usúdila Svátková.

Ako tvrdí, dnešná spoločnosť má zas iné problémy. „Našimi mínusmi sú napríklad sociálne siete. Tam je tá sloboda už príliš veľká, každý si tam môže pod pseudonymom anonymne písať, čo chce a ubližovať tak ostatným. Taká kritika alebo anonymné stalkingové správy sa môžu človeka, a hlavne detí, veľmi dotknúť. Všetko má teda svoje plusy a mínusy,“ uzavrela herečka.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Vlastina Svátková

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...