Princ Andrew sa kajal v rozhovore za styky s Epsteinom, nútený sex odmieta

Britský princ Andrew ľutuje, že trávil čas s americkým miliardárom Jeffreym Epsteinom, ktorý pred svojou smrťou čelil obvineniu z rozsiahleho sexuálneho zneužívania.

17.11.2019 12:00
Princ Andrew na archívnom zábere. Foto: ,
Princ Andrew na archívnom zábere.
debata

V rozhovore s britskou televíziou BBC Andrew povedal, že pobyt pri Epsteinovi „nebol vhodný pre člena kráľovskej rodiny“. Odmietol tiež, že sa niekedy stretol so ženou, ktorá ho viní z núteného sexu.

Finančník Epstein po prepuknutí škandálu so zneužívaním dievčat spáchal začiatkom augusta samovraždu v newyorskej väznici, kde čakal na súd. Podľa obžaloby nútil neplnoleté dievčatá k sexu a prostitúcii. Andrew, rovnako ako mnoho ďalších prominentov, sa s Epsteinom priatelil, kvôli čomu čelí verejnej kritike aj obvineniam, že sa podieľal na miliardárovej trestnej činnosti.

V minulosti sa opakovane objavili snímky, na ktorých Andrew figuroval spolu s Epsteinom. Niektoré pochádzajú dokonca z doby, kedy si Epstein už odsedel svoj prvý trest za sexuálne zneužívanie.

Jedna z obetí zneužívania Virginia Giuffreová, za slobodna Robertsová, na súde s Epsteinom uviedla, že bola donútená k sexu s Epsteinom a s ďalšími vplyvnými mužmi, vrátane princa Andrewa. Jej stretnutie s princom sa údajne odohralo v Londýne, New Yorku a na súkromnom ostrove v Karibiku v rokoch 1999 a 2002, kedy ju Epstein „držal ako sexuálnu otrokyňu“.

Andrew síce popiera, že by poznal Robertsovú, ale médiá pred nedávnom zverejnili fotografiu, ktorá ho zachytáva, ako okolo pliec drží vtedy 17-ročnú Robertsovú. Za nimi na snímke vidno Epsteinovu priateľku Ghislaine Maxwellovú. Viaceré ženy, ktoré vzniesli obvinenie voči Epsteinovi, vo svojich výpovediach tvrdili, že ich najala práve Maxwellová. Tá to však popiera.

„Vôbec si nepamätám, že by som túto ženu niekedy stretol,“ zopakoval teraz 59-ročný Andrew v rozhovore s BBC, v ktorom sa v súvislosti so sexuálnym škandálom prvýkrát vystavil priamym otázkam. Sympatizanti princa Andrewa podľa BBC spochybňujú pravosť zverejnenej spoločnej fotografie s Robertsovou.

Už v lete druhý najstarší syn kráľovnej Alžbety II. vydal vyhlásenie, v ktorom sa ohradil proti tomu, že by mal čokoľvek spoločné so sexuálnym zneužívaním mladých dievčat, z ktorého bol Epstein obvinený. Neskôr sa za svoje priateľstvo s Epsteinom ospravedlnil.

Rozhovor bol natočený v piatok a televízia ho odvysielala v sobotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľútosť #rozhovor #obvinenie #princ Andrew #sexuálne zneužitie #Jeffrey Epstein

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...