Krištáľové krídla pre skutočné osobnosti

Ocenenia Krištáľové krídla si v nedeľu večer prišli do bratislavského Istropolisu prevziať skutočné osobnosti. Ocenení vytrvalou činnosťou prispeli k zviditeľneniu Slovenska vo viacerých sférach, a rovnako sa zaslúžili o rozvoj oblasti, ktorej sa venujú.

04.04.2005 13:28
debata

Slovensko spoznalo deväť nových držiteľov Krištáľových krídel v kategóriách: hudba, divadlo a film, šport, medicína a veda, publicistika a literatúra, hospodárstvo, bankovníctvo a financie. Ostatnými dvoma kategóriami sú cena a za celoživotné dielo a mimoriadna cena.

Večer otvoril spevák Janek Ledecký pôsobivou skladbou z muzikálu Galileo, z ktorého pochádzala aj scéna. Slovom sa divákom v sále, ako aj divákom televízie STV prihovárala moderátorka večera Andrea Vadkerti. Laureátov večera označila za symboly umu a rozletu. Ako prvý na pódium vystúpil novinár Róbert Kotian, ktorý získal cenu v kategórii publicistika a literatúra. 

Do povedomia sa dostal vďaka komentárom uverejňovaným v denníku SME, ako aj pôsobením v týždenníku Domino Fórum. Ocenenie si prevzal z rúk kolegyne, šéfredaktorky mesačníka Slovenka, Anny Ghanamovej. Novinárstvo Ghanamová zhodnotila ako súhru odvahy a rozvahy a práve Kotian pre ňu predstavoval profesijnú inšpiráciu v rámci rozvahy. Ocenený novinár vo svojej ďakovnej reči nezabudol na zosnulého šéfredaktora denníka SME Karola Ježíka.

V kategórii hudba si cenu prevzal „Bratislavčan z Luxemburgu“ a zakladateľ orchestra Európski sólisti Jack Martin Händler. V oblasti medicíny a vedy sa porota rozhodla udeliť Krištáľové krídlo profesorovi doktorovi Ivanovi Hulínovi.  Za prínos v oblasti športu si cenu odniesla mladučká reprezentantka v lyžovaní Veronika Zuzulová, ktorej sa prvenstvom v európskom pohári podarilo vrátiť lesk slovenskému ženskému lyžovaniu.

V kategórii divadlo a hudba sa držiteľkou Krištáľového krídla stala herečka nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Eva Pavlíková. Cenu získala s prihliadnutím na jej rolu Viky v muzikáli Donaha, postavu Kate v hre Bezkyslíkovce a mužskú úlohu kabaretiéra v Kabarete. Pavlíková okrem iným poďakovala svojim rodičom, ktorí jej vraj krídelká príliš nepristrihli. V kategórii hospodárstvo získal ocenenie podnikateľ Milan Filo, za jeho prínos mestu Ružomberok a okolitým regiónom.

V kategórii bankovníctvo a financie najviac porotu presvedčil predseda OTP banky Slovensko Károly Hodossy. Pri preberaní Krištáľového krídla poďakoval predovšetkým manželke a priznal, že manažéri v skutočnosti svoje manželky a deti ani nepoznajú a pre svoju zaneprázdnenosť ani nevedia, aké majú doma bohatstvo. Okrem toho však nezabudol poďakovať i konkurenčným bankám, ktoré im podľa jeho slov posielajú svojich klientov.

Krištáľové krídlo za celoživotné dielo skončilo v rukách hudobného skladateľa Ilju Zeljenku, ktorý tvrdí, že: „Umenie je jediná cesta ako žiť život tak, ako chceme, nie tak, ako musíme.“ Laureát zároveň dodal, že toto ocenenie je pre neho skôr smutné, pretože bol celý život zvyknutý niečo začínať a veril, že ho čosi čaká. S úsmevom dodal, že práve preto nebude toto ocenenie brať vážne.

Mimoriadnu cenu získal novinár, reportér a fotograf Andrej Bán. Svojou činnosťou upozornil na riešenie problémov, ktoré vznikli v súvislosti s prírodnými katastrofami v južnej Ázii. Bán, ktorý musel zelenú košeľu a džínsy vymeniť za smoking, poďakoval Slovákom za prejavenú solidaritu.

Počas slávnostného večera odzneli skladby z viacerých úspešných muzikálov, ako napríklad z muzikálu Hair v podaní Zuzany Mauréry, či Donaha v podaní Evy Paulíkovej a Zdeny Studenkovej.

O laureátoch tento rok rozhodla porota v zložení: autorka myšlienky Krištáľového krídla Mária Mlčochová, predseda poroty Krištáľového krídla Andrej Hryc, predseda predstavenstva a prezident COOP Jednota Slovensko Adrián Ďurček, prednosta I. neurologickej kliniky FN LFUK Pavol Traubner, generálny riaditeľ Transpetrolu Štefan Czucz, generálny riaditeľ spoločnosti Hewlett Packard Peter Weber, Juraj Stern z Ekonomickej univerzity, novinárka Anna Ghanamová, tréner Ján Filtz a Predseda Slovenskej Akadémie Vied Štefan Luby.

debata chyba

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...