Jay-Z má 50! Z pouličného dílera drog je miliardár! S krásnou Beyoncé po boku

Americký raper Shawn Corey Carter, v umeleckom svet známy pod menom Jay-Z, bol v mladosti drogovým dealerom v Brooklyne, kde sa 4. decembra 1969 narodil.

04.12.2019 00:00
Manželksý pár Jay-Z a Beyonce pózujú fotografom... Foto: ,
Manželksý pár Jay-Z a Beyonce pózujú fotografom na premiére Levieho kráľa.
debata

V tomto divokom období, kedy bol niekoľkokrát postrelený a on sám postrelil aj svojho brata, začal rapovať a písať texty. Najskôr vystupoval ako doprovod svojich slávnejších kolegov, postupne sa osamostatnil, založil si vlastné štúdio a teraz je jedným z najpredávanejších raperov v histórii. So svojou manželkou, speváčkou Beyoncé, patrí tiež k mediálne najsledovanejším dvojiciam amerického spoločenského života.

„Prišiel som o ľudí, ktorých som miloval, zradili ma ľudia, ktorým som veril, cítil som vietor guliek pískajúcich okolo mojej hlavy. Videl som, ako závislosť na cracku ničí rodiny – tú moju zničila skoro tiež – ale rovnako som ho predával,“ napísal Jay-Z vo svojej autobiografii, ktorá vyšla v roku 2010. Rapovať vraj začal v roku 1978, keď mal deväť rokov. Ako raper na seba najprv upozornil len na lokálnej úrovni v Brooklyne, vystupoval ako sprievod. Zlom v jeho kariére nastal v roku 1995, kedy si spoločne s Damonom Dasha a Kareemem Burkeom, známym tiež ako Biggs, založili slávnu nahrávaciu firmu Roc-a-Fella Records. O rok neskôr vydal svoj prvý štúdiový album Reasonable Doubt.

Jay-Z doteraz vydal 13 štúdiových albumov a po celom svete predal vyše 100 miliónov platní. Získal tiež 22 cien Grammy a za minulý rok bol podľa časopisu Forbes s 76 miliónmi dolárov siedmym najlepšie plateným hudobníkom. Podľa Forbesu je tiež prvý miliardár medzi rapermi a to nielen vďaka hudbe, ale tiež vďaka investíciám do vína a koňaku. Tento rok v lete sa tiež stal hlavným stratégom firmy Caliva, ktorá sa zaoberá predajom marihuany v Kalifornii, kde je táto droga od vlaňajška legálna.

Americký raper Jay-Z. Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Jay Z Americký raper Jay-Z.

Beyoncé, s ktorou naspievali aj niekoľko duetov, si vzal v roku 2008. O štyri roky neskôr sa im narodila dcéra Blue Ivy, predvlani dvojčatá Rumi a Sir.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Beyonce #Jay-Z

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...