Kráľovná Alžbeta II. priznala neľahký rok, fotka Harryho s Meghan z jej stola zmizla

Tento rok nebol pre Britániu ani pre kráľovskú rodinu jednoduchý. Britská kráľovná Alžbeta II. to povie v tradičnom prejave na prvý sviatok vianočný, ktorého úryvky zverejnil Buckinghamský palác.

24.12.2019 11:10
debata (4)
zväčšiť Britská panovníčka Alžbeta II. pózuje na... Foto: SITA/AP, Steve Parsons
Britská panovníčka Alžbeta II. Britská panovníčka Alžbeta II. pózuje na fotografiu, ktorá vznikla pri nahrávaní jej vianočného príhovoru. Aj médiá si všimli, že na jej stolíku chýba fotografia princa Harryho a jeho manželky Meghan.

Panovníčka zároveň vyzve k zmiereniu v spoločnosti, ktorú tento rok rozdelili spory okolo plánovaného odchodu Británie z Európskej únie. Sviatky s Alžbetou II. oslávi doma aj jej manžel, princ Philip, ktorého lekári po niekoľkých dňoch prepustili z nemocnice.

„Cesta samozrejme nie je vždy hladká a tento rok sa zdala byť často celkom hrboľatá, ale malé kroky môžu zmeniť svet,“ povie kráľovná v prejave, ktorý v stredu odvysiela niekoľko britských televíznych staníc aj niektoré stanice v krajinách britského Spoločenstva.

Malé kroky urobené vo viere a nádeji môžu podľa 93-ročnej panovníčky „prekonať dlhodobé rozpory a hlboko zakorenené rozdiely“ a priniesť „harmóniu a porozumenie“.

Vianočný pozdrav princa Harryho a jeho manželky... Foto: archív vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu
Vianočný pozdrav princa Harryho a jeho manželky Meghan, vojvodkyne zo Sussexu. Dominuje mu synček Archie. Vianočný pozdrav princa Harryho a jeho manželky Meghan, vojvodkyne zo Sussexu. Dominuje mu synček Archie.

Alžbeta II. podľa zverejnených úryvkov pripustí, že „hrboľatý“ bol končiaci sa rok nielen pre Britániu, ktorá sa chystá na konci januára budúceho roka opustiť EÚ, ale aj pre jej rodinu. V januári sa jej manžel Philip stal účastníkom dopravnej nehody, vyviazol ale bez zranení. V piatok 98-ročného vojvodu z Edinburghu, ako znie jeho titul, prijali na pozorovanie do nemocnice. Na Štedrý deň ho lekári prepustili.

Vrásky na čele ale kráľovnej tento rok prinášala predovšetkým aféra okolo jej druhorodeného syna, ktorý čelil kritike kvôli stykom s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom. Ten pred svojou tohtoročnou samovraždou vo väzbe čelil obvineniu zo sexuálneho zneužívania mladistvých. Tiež samotného princa Andrewa jedna žena obvinila, že ju v jej 17 rokoch zneužil. V novembri Andrew oznámil, že „v dohľadnej budúcnosti“ nebude vykonávať svoje verejné povinnosti.

Trochu šťastnejšou udalosťou bolo tento rok pre kráľovskú rodinu narodenie Archieho, syna princa Harryho a jeho manželky Meghan. Podľa agentúry Reuters je ale ďalšou ťažkosťou v kráľovskej rodine napätý vzťah medzi Harrym a jeho bratom, následníkom trónu Williamom. Harry tento rok s manželkou Meghan a synom nestrávia Vianoce s kráľovskou rodinou na zámku Sandringham, ale v Kanade, kde sa k nim pripojí Meghanina matka.

Zaujímavé tiež je, že na oficiálnej fotografii kráľovnej Alžbety II., ktorá vznikla v rámci prejavu, chýba na stole vedľa nej fotografia práve vnuka Harryho s nevestou Meghan a pravnukom Archiem. Vedľa britskej panovníčky však jasne vidieť rodinnú fotografiu jej vnuka Williama s celou rodinou aj najstaršieho syna Charlesa s manželkou Camillou. Okrem nich má na pracovnom stole aj fotografiu manžela, princa Philipa a záber svojho otca, niekdajšieho britského panovníka – kráľa Juraja V.

Minulý rok pritom mala panovníčka vedľa seba záber oboch vnukov na spoločnej fotografii aj s ich manželkami a so synom Charlesom a jeho manželkou Camillou. Treba však tiež dodať, že rodinné fotografie každý rok pri svojom prejave obmieňa. Napríklad pred dvoma rokmi mala na stole len portréty svojich pravnúčať, princa Georga a princeznej Charlotte a rodinný záber s manželom Philipom z poľovačky.

Britské médiá si na Štedrý deň výrazne všímajú tiež vianočné prianie, ktoré zverejnil princ Harry a Meghan. Na čiernobielej fotografii sú obaja manželia v pozadí, prianiu dominuje ich sedemmesačný syn Archie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #škandál #Vianoce #príhovor #princ Andrew #kráľovná Alžbeta II. #Brexit #princ Philip

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....