Peter Bebjak: Základnou vecou režiséra je, aby si dobre vybral hercov a štáb

Režisér Peter Bebjak dotočil trojdielnu televíznu drámu z päťdesiatych rokov s názvom Herec, ktorú uvedie budúci rok Česká televízia.

31.12.2019 06:00
Peter Bebjak Foto: ,
Slovenský režisér Peter Bebjak.
debata

Hlavným hrdinom snímky je mladý a talentovaný konformista, ktorý by sa chcel stať hercom. Myslí si, že prevezie komunistický režim, lenže ten ho zomelie aj s tými, na ktorých mu záleží. V hlavných úlohách minisérie, ktorá teraz mieri do strižne, uvidia diváci Emíliu Vášáryová, Jana Cinu a Jenovéfu Bokovú.

Dramatický príbeh je zasadený do začiatku 50. rokov, teda vrcholného obdobia komunistických represií. Stanislav Láník žije len s babičkou a sestrou Anežkou. Otec padol vo vojne v službách západnej armády, matka zomrela vo väzení ako kolaborantka. Standa a Anežka sú odsúdení k prežívaniu bez šance na vzdelanie a lepšiu prácu. Standa je talentovaným hercom v ochotníckom divadle, ale namiesto hereckej kariéry musí striedať zamestnania. Nastupuje ako údržbár na univerzitu. Riadiaci orgán ŠtB ho nasadil na tamojšieho profesora matematiky, ktorého režim potrebuje získať pre spoluprácu.

„Vo filme síce rozprávame príbeh negatívneho hrdinu, ale nerozprávame ho čiernobielo. Zaujíma nás motivácia, prečo koná tak, ako koná a vďaka tomu potom dokážeme jeho konanie vlastne aj pochopiť. Každý z nás by asi chcel byť hrdina, ale môže sa stať, že si zrazu uvedomíme, že sme len obyčajnými Láníkmi,“ podotkla kreatívna producentka Kateřina Ondřejková.

Jan Cina, predstaviteľ Láníka, ocenil scenár Petra Boka. „Rieši hneď niekoľko dejových liniek, či už spoluprácu s ŠtB alebo súrodenecký vzťah Standu a Anežky. Navyše, spolupráca s pani Vášáryovou alebo Jenovéfou bola pre mňa úplne za odmenu,“ povedal.

Natáčanie začalo v polovici letných prázdnin, počas štyridsiatich dvoch natáčacích dní sa filmári presúvali z niekoľkých miest v Prahe, na Šumavu a posledná klapka padla v decembri v Kráľovom Dvore na Berounsku, kde vyrástol byt Láníkovcov a niekoľko ďalších dobových interiérov. "Základnou vecou každého režiséra je, aby si dobre vybral herca a štáb. Ak tak urobí, má menej práce na pľaci. Osobne si myslím, že som mal nesmierne šťastie. Všetko to sú talentovaní ľudia a pre mňa je vlastne česť, že pracujú na mojom projekte, "konštatoval režisér Bebjak.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bebjak

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....