Zabráňme tomu, aby sme si nenávratne zničili planétu, vyzýva princ William

Britský princ William oznámil, že bude v nadchádzajúcej dekáde udeľovať ceny v celkovej hodnote niekoľkých miliónov libier ľuďom, ktorí sa mimoriadne zaslúžia o riešenie najväčších ekologických výziev.

01.01.2020 16:00
Britský princ William. Foto:
Britský princ William.
debata

Aký veľký finančný obnos si jednotliví víťazi odnesú, zatiaľ nie je jasné. Projekt však podporuje koalícia organizácií a filantropov.

Ocenenie Earthshot, ktoré bolo v tlačovom vyhlásení označené za „najprestížnejšiu environmentálnu cenu v dejinách“, bude v nadchádzajúcich desiatich rokoch každoročne udelené piatich výhercom.

Ocenenie vzniklo na základe viac ako rok trvajúcich konzultácií s viac ako 60 organizáciami a expertmi. Cieľom je vytvoriť nové technológie, politiku a riešenie otázok týkajúcich sa klímy, energetiky, prírody, biodiverzity, oceánov a znečistenia ovzdušia a vody. Zámerom iniciatívy je získať aspoň 50 riešení najväčších výziev pri ochrane planéty. Projekt bude formálne štartovať v roku 2020 a udeľovanie cien sa uskutoční v rôznych mestách na svete v rokoch 2021 až 2030.

„Zem sa nachádza v bode zlomu a čaká nás drsné rozhodovanie: buď budeme pokračovať v rovnakom duchu a nenávratne zničíme našu planétu alebo si spomenieme na našu unikátnu ľudskú silu a trvajúcu schopnosť viesť, inovovať a riešiť problémy,“ uviedol vo vyhlásení 37-ročný William. „Spomeňme si na úžasné civilizácie, ktoré sme postavili a život zachraňujúce technológie, ktoré sme vytvorili. Spomeňme si na to, že sa nám podarilo dostať muža na Mesiac,“ pokračoval princ. „Ľudia môžu dokázať veľké veci. Nadchádzajúcich desať rokov nám prinesie jednu z najväčších skúšok – budú dekádou činov s cieľom napraviť Zem,“ doplnil.

Britská kráľovská rodina už mnoho rokov upozorňuje na nutnosť chrániť životné prostredie. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Williamov otec, princ Charles, už desiatky rokov hovorí o negatívnych dôsledkoch zmeny klímy aj o potrebe chrániť druhy pred vyhynutím.

debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #ekológia

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...